Útok na humanitárny konvoj má zásadné dôsledky. S prímerím v Sýrii to vyzerá takto

    0
    Minister zahraničných vecí USA John Kerry (Autor: SITA)

    „Nie som o nič menej odhodlaný, ako som bol včera, len som ešte viac znechutený,” povedal Kerry v New Yorku po rokovaní tzv. podpornej skupiny pre Sýriu, na ktorom sa jej členom nepodarilo nájsť spôsob, ako v tejto krajine obnoviť prímerie.

    „Ak za nami Rusko príde s konštruktívnymi návrhmi, budeme počúvať,” dodal Kerry, pričom podľa neho sa členovia podpornej skupiny “takmer jednomyseľne” zhodli, že proces navrhovaný USA je jedinou schodnou cestou k dosiahnutiu prijateľného riešenia sýrskej krízy.

    Súčasťou amerického návrhu na riešenie sýrskeho konfliktu je aj vytvorenie dočasných bezletových zón nad niektorými oblasťami Sýrie. Kerry v tejto súvislosti uviedol, že ešte počká, či na tento návrh pristúpi aj Rusko.

    Prímerie, ktoré v Sýrii začalo platiť 12. septembra, narušilo viacero incidentov, pričom k najhoršiemu došlo v pondelok, keď neznáme lietadlá zaútočili na konvoj OSN vezúci humanitárnu pomoc. Útok, ku ktorému došlo pri severosýrskom meste Aleppo, si vyžiadal 21 obetí na životoch.

    Útok na konvoj zhoršil napätie medzi Ruskom a USA, pričom Washington tvrdí, že na konvoj zaútočili ruské alebo sýrske vojenské lietadlá. Sýrsky prezident Bašár Asad takéto obvinenia vo štvrtok odmietol a zo zlyhania prímeria obvinil Spojené štáty.

    - Reklama -