Útok na hotel, hlásia najmenej 20 mŕtvych a 60 zranených

    0
    Somálčania odnášajú telo mŕtveho civilistu. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Samovražedný útočník narazil podľa slov polície v stredu asi o 17.00 h SELČ do brány hotela Ambassador v centre Mogadiša s autom naloženým výbušninou. Následne vnikli dovnútra ďalší ozbrojení extrémisti. Pri výbuchu bola zničená vstupná brána hotela a poškodených bolo tiež viacero okolitých obchodov. Po explózii bolo z miesta počuť streľbu a militanti zadržali viacero rukojemníkov.

    Somálskym bezpečnostným silám sa hotel následne podarilo obkľúčiť a oblasť uzavrieť. Agentúra AP však uviedla, že útok ešte stále pokračuje a citovala kapitána miestnej polície, podľa ktorého slov sa v budove “doposiaľ ukrývajú minimálne dvaja ozbrojenci”. K útoku sa v krátkom čase prihlásila militantná islamistická skupina aš-Šabáb spriaznená s al-Káidou. Somálska polícia uviedla, že medzi obeťami sú doposiaľ dvaja militanti. Zabití však podľa jej slov boli aj dvaja somálski zákonodarcovia. Počet obetí sa podľa somálskej tlačovej agentúry SONNA pravdepodobne ešte bude zvyšovať.

    Bojovníci aš-Šabábu vo februári odpálili v Mogadiše bombu pri bráne parku, pričom zahynulo najmenej deväť ľudí. Ďalších 17 ľudí zomrelo ešte v januári, keď sa stala terčom útoku reštaurácia na miestnom nábreží.

    - Reklama -