Útlm života v Bruseli kvôli terorizmu vyšiel Belgičanov draho. Neuveríte, o koľko miliónov eur krajina kvôli pár dňom prišla

    0
    Belgickí vojaci a policajti. Ilustračná fotografia (Autor: Igor Kiss)

    Predseda Federácie podnikov v Belgicku Pieter Timmermans v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal vyčíslil, že “utlmenie” bežného života Bruselčanov a ďalšie náklady spojené s teroristickými hrozbami krajinu vyšli na 350 miliónov eur.

    Z toho viac ako polovicu nákladov pohltila situácia v Bruseli, kde došlo k vážnym obmedzeniam hromadnej dopravy a cestovného ruchu; najviac však utrpeli hotely, pohostinstvá, bary a reštaurácie. 

    Zavedenie štvrtého stupňa ohrozenia viedlo koncom novembra (od 21. do 26.11) k uzavretiu metra, viacerých veľkých obchodov, škôl, k obmedzeniu prevádzky mnohých podnikov, ktorých zamestnanci zostali doma, a k zrušeniu celej série kultúrnych a športových udalostí. 

    Timmermans však vyjadril nádej, že belgická ekonomika by už ďalej novembrovou udalosťami v Bruseli trpieť nemala. “Vidíme už prvé známky oživenia. Je dôležité obnoviť imidž Belgicka smerom do zahraničia,” zhodnotil situáciu Timmermans.

    - Reklama -