Utečenecké novinky z Nemecka: Často nejde o chudákov, ale o slušne zabezpečených ľudí, pretože chudobní nemajú na cestu. Takže…

    0
    Ilustračné foto: migranti (Autor: SITA)

    Podľa prestížneho nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý cituje český denník Právo, čaká Európu nová a ešte rozsiahlejšia vlna prisťahovalcov z Afganistanu. Nemecká rozviedka vraj zistila, že afganskí prevádzači už dokončili profesionálnu sieť pre dopravu utečencov, ktorá vedie cez Turecko do Európy. Nahráva im aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v krajine, ktorú tak túži opustiť stále viac ľudí.

    Nemecko Afgancom odkazuje, že značná časť z nich už pravdepodobne nebude mať právo na azyl, pretože tí, čo si môžu zaplatiť cestu, sú príslušníci stredných vrstiev, ktorí žijú v bezpečí. S vládou v Kábule už rokuje o spustení informačnej kampane, ktorá by migrantom vysvetlila úskalia azylového konania v Nemecku.

    Ďalšou krajinou, ktorá sa Európe nepriamo vyhráža zaplavením utečencov, je severoafrická Líbya. „Keby sme neboli zodpovedný štát, najali by sme si lode a poslali by sme ich do Európy,“ odkazuje priamo prostredníctvom denníka The Daily Telegraph Jamal Zubia z Generálneho národného kongresu v Tripolise. Ten súperí o moc nad Líbyou s niekoľkými ďalšími regionálnymi vládami. Líbya sa pritom snaží situáciu riešiť, spolupracuje s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu a utečencov vracia. Je však tranzitnou krajinou, cez ktorú sa snažia dostať do Európy státisíce Afričanov.

    - Reklama -