Utečencov v Turecku si už nebudeme rozdeľovať. Miliardy z EÚ znamenajú, že v tejto krajine ostanú, tvrdí po samite Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Fico na tlačovej konferencii zopakoval, že by sa nečudoval, ak by sa na rokovania dostala otázka odchodu z Grécka , ktoré rezignovalo na ochranu schengenskej hranice. „Grécky premiér už niekoľkokrát povedal, že rezignoval na ochranu hranice. Nuž si myslím jednoducho, že to tak je, tak potom sa musíme posunúť na inú líniu,“ povedal Fico s tým, že iné krajiny by mohli byť efektívnejšie pri ochrane hraníc.

    O akomsi presídlovaní utečencov z Turecka medzi členské štáty sa podľa Fica na dnešnom summite vôbec nehovorilo. Dôvodom podľa neho je, že už na summite EÚ-Afrika v La Vallete bol jasný odmietavý postoj niektorých krajín.

    „Text vyhlásenia je vyvážený. EÚ napriek tomu, že teraz ťahá za kratší koniec, urobila všetko preto, aby to nebol bianco šek,“ okomentoval dohodu s Tureckom Fico. Ako dodal, absolútnym základom je mier v Sýrii. „Ideálne by bolo vytvoriť v Sýrii taký stav, aby si utečenci mohli povedať, že môžu ísť domov,“ myslí si premiér. Zdôraznil, že tri miliardy eur, ktoré poskytne EÚ a členské štáty Turecku, budú využité na stavbu infraštruktúry v Turecku. Utečenci zo Sýrie by tak vďaka napríklad školám a nemocniciam mohli ostať v Turecku.

    Premiér takisto informoval o tom, že Európska únia s Tureckom by sa mala stretávať dvakrát ročne. Nemusí to však byť na úrovni hláv štátov či vlád. ico


     

    - Reklama -