Utečencov v Humennom čaká trojtýždňová karanténa a hodiny slovenčiny. Bude to stačiť na ich integráciu do spoločnosti?

    0
    Irackí kresťania sa učia po slovensky (Autor: Reprofoto, TV Lux)

    Asýrski utečenci, ktorí prišli na Slovensko zo severného Iraku, zasadnú za „školské lavice“ a čaká ich denne „šesťhodinovka“ slovenčiny. Informuje denník Nový Čas. „Absolvujú celý azylový proces a budú v trojtýždňovej karanténe. Počas nej absolvujú kompletnú zdravotnú prehliadku, aby sa zistilo, či nemajú nejaké problémy, ktoré si mohli priniesť z domovskej krajiny,“ bližšie o azylantoch informuje hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

    Všetkým 149 asýrskym utečencov bude po uplynutí karantény z humanitárnych dôvodov pridelený azyl na území SR. Imigranti prevažne hovoria arabčinou a východnou aramejčinou. Určitý čas teda bude trvať, kým si aspoň sčasti osvoja náš jazyk. Úplná integrácia utečencov do spoločnosti môže trvať aj dva roky.

    Netík sa vyjadril aj k budúcnosti nových „návštevníkov“. Kam povedú ich kroky ďalej? Hovorca tvrdí, že o tejto otázke budú hovoriť s cirkvou a zvolia také miesto, na ktorom nebudú rušiť občanov Slovenska a utečenci sa budú cítiť šťastne. „Sú to pracovití a schopní ľudia. Osobne ich poznám nejaký čas. Stretol som sa s nimi už v tábore. Sú to veľmi pokorní a vďační ľudia,“ vyjadril sa aj kňaz Peter Brenkus. 

    - Reklama -