Utečenci zo Sýrie sa domov možno už nikdy nevrátia. Nebudú mať kam

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Podľa viacerých ľudí, vrátane politikov, by bolo riešením utečeneckej krízy, ktorá zasiahla starý kontinent, práve vyriešenie konfliktov v oblastiach, odkiaľ utečenci pochádzajú. Práve Sýrčania prichádzajú do Európy po tisíckach. Stále častejšie však zaznievajú hlasy, že ak by sa skončila občianska vojna v Sýrii, bolo by vlastne po probléme s utečencami, lebo by sa ľudia mohli vrátiť domov. Nie je to však také jednoduché, ako to tvrdil nedávno chlapec zo Sýrie v obľúbenom videu, keď povedal, že chce len to, aby politici zastavili vojnu v Sýrii, aby sa mohol vrátiť domov.

    Stále viac sa utečeneckou krízou, jej príčinami, dôsledkami a prípadnými riešeniami zaoberá odborná verejnosť. Arabista Jaroslav Drobný z Univerzity Komenského v Bratislave vo svojom komentári na portáli Pravda.sk píše, že milióny Sýrčanov žijú v ťažkých podmienkach utečeneckých táborov najmä v Turecku, Jordánsku a Libanone, ktoré so Sýriou susedia. „Tieto masy po rokoch utrpenia vyhodnotili svoju situáciu (možno správne, možno nie) a dospeli k záveru, že nie je nádej na skoré, respektíve vôbec nejaké riešenie konfliktu,“ píše Drobný.

    Podľa arabistu je to práve beznádejná situácia, ktorá ženie ľudí z utečeneckých táborov do Európy. „Je morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou a prenasledovaním. Ak však pominú hrozby, ktoré vyhnali ľudí z ich domovov, je samozrejmé, že sa vrátia. Mali by sa, pravdaže, ak majú kam,“ pripomína Jaroslav Drobný. Práve to, kam sa vrátia milióny Sýrčanov, je totiž problém aj v prípade, ak by sa vojna skončila. Z ťažkých bojov sa bude krajina spamätávať roky, ak nie desaťročia, a nedá sa očakávať, že by sa ľudia chceli do takých podmienok vrátiť, aby tam začali žiť v podstate od nuly. „Nik si totiž nedal otázku, či v Sýrii po akomkoľvek konci občianskej vojny, budú mať utečenci miesto,“ dodáva na záver svojho komentára Jaroslav Drobný z Univerzity Komenskho  Bratislave.

    - Reklama -