Utečenci znova vyčíňali vo Švédsku. Po vražde mladej dobrovoľníčky išlo zase o život

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    Celý konflikt sa odohral v juhošvédskom mestečku Emmaboda v stredu v noci. Zamestnanci tunajšieho detského utečeneckého tábora museli utiecť pred rozzúrenými teenagermi do jednej z miestností, kde sa zo strachu o svoj život museli zabarikádovať. Mladí utečenci ich ohrozovali nielen slovne, ale aj bližšie nešpecifikovanými zbraňami, ktoré si sami vyrobili. Vystrašených zamestnancov centra vyslobodila až privolaná policajná hliadka, ktorá zaistila spolu devätnásť výtržníkov.

    V ubytovni sa starajú o dvadsaťosem utečencov vo veku od 12 do 18 rokov. Väčšinu z nich však tvoria pätnásťroční a šestnásťroční teenageri. Incident podľa zistení miestneho policajného šéfa Johna Nilssona vypukol potom, keď bola jednému mladíkovi odopretá možnosť kúpiť si zákusky. „Dostal sa následne do prudkej hádky so zamestnancom ubytovne. Rozčúlený mladík si neskôr priviedol ďalších priateľov a vedenie ubytovne vyhodnotilo celú situáciu tak, že bude lepšie sa stiahnuť do jednej miestnosti a vyhnúť sa tak priamemu stretu,“ uviedol veliteľ polície.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Skupina mladých moslimov sa zatiaľ pustila do rozbíjania okien a demolovania vybavenia. Polícia do rána prepustila väčšinu výtržníkov, ponechala si iba šestnásťročného strojcu incidentu a ešte jedného jeho kolegu. Úrady v snahe upokojiť situáciu previezli časť obyvateľov utečeneckého domu do iných regiónov krajiny. Ako oznámil serveru The Local tunajší úradník v oblasti integrácie Lars Olof Strågefors, vidí za vznikom incidentu pocit neistoty a frustrácie. „Sú nervózni z dlhého procesu vybavovania žiadostí o azyl a navyše mnohí z nich nie sú v kontakte s príbuznými, ktorí zostali vo vojnových zónach.“

    K nespokojnosti tiež podľa Strågeforsa prispieva skutočnosť, že ubytovňa je preplnená. Usudzuje, že ďalšie konflikty budú zrejme pribúdať. Zamestnanci ubytovne sú síce šokovaní, ale výpovede v súvislosti s týmto incidentom podávať nehodlajú. Thomas Svensson zároveň pripúšťa, že je veľmi zložité obstarať do týchto zariadení fundovaných a zároveň motivovaných zamestnancov. Napríklad špeciálna pedagogička Sophie Aarenstrupová je však odhodlaná pokračovať ďalej. „Je to pre nás všetkých ťažké, ale vzájomne sa podporujeme. Incident by nás nemal odradiť od ďalšej práce. Máme tu dobrý tím a veľmi dobre sa nám spolupracuje.“

    Násilné incidenty vyvolané utečencami nie sú vo Švédsku v ostatných mesiacoch nič výnimočné. Začiatkom týždňa jeden z nich skončil tragicky, keď pätnásťročný somálsky utečenec dobodal o sedem rokov staršiu dobrovoľníčku, ktorá sa o neho a niekoľko ďalších starala. Švédsko bolo vždy považované za krajinu, ktorá vítala prisťahovalcov s otvorenou náručou. Migračná kríza postoje švédskych voličov mení a pociťujú to najmä vládnuci sociálni demokrati. Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky by ich teraz volilo len 23,3 % voličov, čo je pre nich najhorší výsledok od roku 1967.

    - Reklama -