Utečenci zanechali po sebe bordel. Je to naozaj tak alebo sme rovnakí?

    0
    Utečenci prekračujú rakúsko-maďarskú hranicu a pokračujú v ceste na západ cez rakúsky Nickelsdorf (Autor: SITA)

    Pomoc však podľa viacerých užívateľov Facebooku skončila rozhádzaná popri ceste z maďarsko-rakúskej hranice do Viedne. Stopy po prechode utečencov cez toto územie boli badateľné ešte niekoľko dní po najväčšej vlne, ktorá sa zo susedného Maďarska prevalila do západnejšie položeného Rakúska. Špina zostala po utečencoch aj v autobusoch, ktoré ich viezli z Budapešti k rakúskym hraniciam.

    Nielen utečenci vedia urobiť neporiadok

    Neporiadok, ktorý zostal v autobusoch a popri diaľnici po utečencoch, však nie je v podstate nič iné len ďalšia kvapka v mori. Tí, čo poukazujú na špinu po migrantoch, by sa mali podľa občianskeho združenia Zelená hliadka zamyslieť nad tým, v akom prostredí sami žijú. „V posledných dňoch sa na sociálnych sietiach začali objavovať rôzne fotografie odpadu, ktorý po sebe zanechávajú utečenci. Netuším odkiaľ sa v našej spoločnosti zobralo to sebavedomie hodnotiť vzťah skupiny utečencov či ekonomických migrantov k životnému prostrediu,“ napísala Zelená hliadka na Facebooku.

    Fotografia z facebookového profilu občianskeho združenia Zelená hliadka

    „Na tejto fotke vidíte jednu z mnohých čiernych skládok, ktoré sme vyčistili. Tu sa konkrétne jedná o kus zelene na Kazanskej, ktorý sa nachádza cca 50 metrov od najbližšieho vrakúnskeho paneláku a cca 70 metrov od menšieho kostolíka,“ napísala Zelená hliadka na Facebooku v reakcii na nenávistné komentáre o neporiadku, ktorý po sebe zanechali utečenci. Občianske združenie, ktoré funguje už takmer 5 rokov, na sociálnej sieti konštatuje, že neporiadok, ktorý dobrovoľníci roky odpratávajú z ulíc Bratislavy, je výsledkom ľahostajnosti miestnych ľudí. „A my ako spoločnosť ideme súdiť ľudí, ktorí precestovali tisíce kilometrov len s tým čo majú na sebe oblečené?“ pýta sa občianske združenie na svojom facebookovom profile.

    Nielen nenávisť, ale aj súcit

    Nie všetci Slováci sa stavajú k utečencom s odporom. Na Facebooku stále pribúdajú nové udalosti a skupiny, ktoré vyzývajú k tolerancii voči migrantom. „Roky upratujeme svinčík, v ktorom si tu žijeme a môžem preto zodpovedne povedať, že nemáme právo hodnotiť, lebo samotní utečenci, keby videli aké skládky v tomto meste máme, tak by sa radšej zbalili a išli ďalej,“ uviedla Zelená hliadka na sociálnej sieti. Podľa jedného z užívateľov Facebooku nemali utečenci na diaľnici z Maďarska do Rakúska inú možnosť, ako nechať odpadky na mieste. „Neboli tam žiadne smetiaky, lebo je to diaľnica a normálne po nich chodci nechodia. Že nemali inú možnosť, ako kráčať po nej, to už nie je chyba utečencov,“ píše rozhorčený zástanca utečencov vo svojom komentári.

    Problém je niekde inde

    Jeden z užívateľov Facebooku poukazuje aj na fakt, že maďarskí policajti sa k utečencom údajne začali správať slušne až v momente, keď prišli novinári. Dôkazom toho má byť incident v meste Bicske, pri ktorom kamery zachytili utečencov, ako zahadzujú potravinové balíčky. Aj to má podľa nemenovaného používateľa sociálnej siete rozumné vysvetlenie. Išlo údajne len o hladovku, ktorú chceli držať dospelí utečenci na protest proti tomu, že ich maďarské úrady zdržali na ich ceste do Nemecka. „Viacerí dospelí utečenci už vopred hovorili, že jedlo nechcú a budú sa snažiť o hladovku. Deťom jedlo (chipsy) od úst nebrali, ale takto dali najavo, čo si o celej snahe polície myslia,“ uviedol veci na pravú mieru užívateľ Facebooku.

    - Reklama -