Utečenci vracajú úder: Nemecká polícia klame. K žiadnym násilnostiam nedošlo

    0
    Policajná dodávka na prepravu väzňov je pred azylovým centrom pre migrantov počas razie v nemeckom meste Ellwangen. (Autor: TASR)
    Udalosti z Ellwangenu (PL.sk o nich písali TU) rozpútali v krajine diskusiu o vymáhateľnosti zákonov v oblasti prisťahovalectva. Policajti si do tábora prišli pre občana Toga, aby ho deportovali. Tomuto kroku však zabránili jeho kolegovia a dve policajné hliadky sa radšej stiahli späť. K razantnému zásahu došlo až niekoľko dní po tom, keď už policajti dorazili v hojnom počte. Ani tentoraz však neprebehlo všetko v pokoji. Došlo k násilnostiam a niekoľkým zatknutiam.
     
    V médiách sa tiež písalo o zabavení veľkého množstva peňazí, a dokonca aj zbraní, ktoré chceli migranti údajne použiť proti strážcom zákona pri ďalších pokusoch o deportáciu. Policajti nakoniec zaistili asi dvadsať migrantov a rozmiestnili ich do iných utečeneckých zariadení. Následne sa v médiách i na politickej scéne začala búrlivá debata, v rámci ktorej sa politici, ale aj verejnosť jednoznačne postavili na stranu polície.
     
    Celý text v nemčine je TU.
     
    Vplyvný člen CSU Alexander Dobrindt dokonca hovoril o “migračnom biznise”, ktorého hlavní aktéri z radov neziskových organizácií ohrozujú právny štát. Ostrými slovami nešetrili ani ďalší politici z CSU a tiež CDU, ktorí poukazovali najmä na násilné prejavy 150 až 200 rozčúlených migrantov. Tí nielen pasívne bránili polícii vo vykonávaní jej práce, ale zároveň proti policajtom sami útočili päsťami, kopancami a po domácky vyrobenými zbraňami.
     
    Samotní obyvatelia tábora v Ellwangene však túto interpretáciu odmietajú a tvrdia, že žiadne násilné protesty sa neodohrali. Dokonca usporiadali demonštráciu, ktorú organizovalo ľavicové zoskupenie Action Bleiberechten, a rozoslali s pomocou ľavicových aktivistov do médií tlačovú správu, v ktorej obviňujú políciu z klamstiev. Médiá ochotne poskytli priestor pre vyjadrenie niektorých priamych aktérov policajného zásahu.
     
    „Som veľa naštvaný. Hlavne pre tie obvinenia z údajne násilných protestov, o ktorých hovorila polícia. Nie je to pravda a nič také sa nedialo,“ cituje magazín Focus 24-ročného migranta z Nigérie, ktorý prišiel do Nemecka z Talianska, a jeho žiadosť o azyl ešte nebola vybavená. V rozoslanej tlačovej správe sa ďalej píše o tom, že v porovnaní so správami v médiách policajti u migrantov nenašli žiadne zbrane. „Celý policajný zásah bol politicky motivovaný,” uzatvára správa.
     
    - Reklama -