Utečenci v Británii vyfasovali vilu za 400-tisíc libier

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Hoci Veľkú Britániu kritizujú za svoj údajne príkry prístup k utečencom, realita bude zrejme trochu iná. Členovia rady v prístavnom mestečku Rye sa rozhodli dať rodine sýrskych utečencov kľúče od nehnuteľnosti, ktorú realitní makléri oceňujú na 400-tisíc libier. Dom stojí v jednej z najžiadanejších lokalít v Británii a ponúka hneď sedem priestranných izieb. Rozhodnutie úradníkov sa okamžite stalo terčom kritiky miestnych obyvateľov.

    Obyvateľom malebného mestečka prekáža najmä to, že sýrski utečenci fakticky „predbehli“ viac ako tisíc ľudí zo sociálne slabých pomerov, ktorí čakajú dlhé mesiace aj roky na pridelenie bytu. Zariadený dom bol podľa informácií denníka Express dva roky prázdny a členovia rady sa v ňom teraz rozhodli ubytovať utečencov. Kontroverzný krok značne rozdelil inak pokojné mestečko, kde žije asi desaťtisíc obyvateľov.

    „Rozhodnutie členov rady považujem za desivé. Mali by tam ubytovať rodinu s tromi či štyrmi deťmi alebo vojnových veteránov,“ cituje denník jedného z miestnych obyvateľov. Objekt slúžil v minulosti ako ubytovanie pre mladých ľudí, ale teraz ho prenajímateľ zveril do rúk miestnej rady a tá ho zaradila do vládneho projektu na pomoc vojnovým utečencom zo Sýrie. Kritici tohto kroku vnímajú rozhodnutie úradu ako jasný dôkaz uprednostňovania cudzincov pred vlastným obyvateľstvom.

    Tvrdí to napríklad tieňová ministerka vnútra za UKIP Jane Collinsová. „Veľká Británia vždy pomáhala skutočným utečencom a mala by to robiť aj naďalej. Ale zároveň by mala naša krajina vždy uprednostňovať tých, ktorí sa tu narodili, platia dane a prispievajú do systému. Je to aj otázka spravodlivosti. Väčšina ľudí v tejto krajine môže iba snívať o dome so siedmimi izbami,“ dodala Collinsová.

    Pridelenie domu so siedmimi izbami je na pomery britského sociálneho systému skutočne nezvyklé. Dokonca ani žiadatelia o byt obvykle vo svojich nárokoch nepožadujú taký luxus. Z viac ako tisíc žiadostí v Rye chce 158 žiadateľov dom s tromi spálňami, 31 hľadá dom so štyrmi spálňami, šesť potrebuje dom s piatimi spálňami a jedna rodina čaká na dom so šiestimi spálňami. Britská vláda sa zaviazala do roku 2020 prijať 20-tisíc utečencov. Doteraz prišlo do krajiny viac ako 7 000 Sýrčanov.

    - Reklama -