Utečenci sú opäť témou Európskeho parlamentu. Koľko nám ich pošlú?

    0
    Branislav Škripek (Autor: branislavskripek.sk)

    Škripek začiatkom júna upozorňoval, že ak Slovensko spolu s ostatnými krajinami Európskej únie zostanú ľahostajné voči volaniu Talianska, Grécka či Maďarska a nepomôžu im s utečencami, následky sa nebudú nikomu páčiť.Dnes to vidíme. Vlaková stanica v Budapešti je plná utečencov, ktorí sa snažia dostať do vlakov smerom do Rakúska či Nemecka. Ďalší utečenci dávajú posledné peniaze pašerákom, aby ich v dodávkach a za strašných podmienok prepašovali do Európy. Pred letom si jednotlivé štáty únie neboli schopné medzi sebou rozdeliť ani 40-tisíc utečencov z táborov na pôde krajín EÚ. Nečudujme sa preto, že sa situácia len zhoršuje,“  vysvetlil europoslanec.

    Slovenská vláda sa podľa Škripeka vyjadrila, že treba pomôcť najmä tam, kde konflikty vznikajú. S tým poslanec EP súhlasí, no dodal, žeod minulého roku som v kontakte s predstaviteľmi Demokratickej samosprávy Rojava, ktorá sa nachádza v severovýchodnej Sýrii. Postavili si vlastnú domobranu a bojujú proti barbarom z Islamského štátu.“  Sýrski kresťania, ktorí iniciovali vznik tejto samosprávy, prosia o konkrétnu pomoc. Škripek dodáva:V prvom rade ide o medzinárodné uznanie samosprávy Rojava. Len tak budú môcť prijímať humanitárnu a vojenskú pomoc,“  vysvetlil. Apeluje preto na slovenskú vládu, aby začala konať.

    Neochota rozdeliť si adekvátny počet utečencov má podľa europoslanca Škripeka ďalšie dôsledky. Krajiny Európskej únie, ktoré zostali osamotené pri riešení otázky utečencov, vyvíjajú tlak na nové riešenie.Preto sa opäť dostáva na rokovanie Európskeho parlamentu ďalšia správa, ktorá hovorí o novom povinnom prerozdelení utečencov. Bol som vždy proti kvótam a budem hlasovať proti nim. Ale Slovensko, ako aj ostatné krajiny, musia byť viac zodpovedné a solidárne. Nemôžeme v čase, keď svet čelí najväčšiemu sťahovaniu národov v novodobej histórii, vyhlasovať, že my utečencov nechceme. Dôsledky nebudú potom už len v tom, že sa upravia schengenské hranice. Chudáci, ktorí budú klopať na dvere únie a zostanú hladní, smädní, bez pomoci, v zime, budú vyvolávať len jedno, nepokoje. Uvedomme si to, kým je ešte čas,“  dodal Branislav Škripek na záver.


     

    - Reklama -