Utečenci sa vraj vracajú domov. Nedostali, čo čakali

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Rakúske ministerstvo vnútra uvádza, že tento rok od januára do novembra dobrovoľne opustilo Rakúsko viac ako 1 100 kosovských utečencov. Ich krajina je považovaná za bezpečnú, a preto nemajú veľkú šancu na získanie azylu. Naopak Iračania a Afganci majú výrazne vyššiu šancu, ale aj napriek tomu sa stále častejšie niektorí z nich vracajú domov.

    Podľa neziskovej organizácie Caritas sa od septembra až do dnešného dňa rozhodlo vyraziť domov približne 257 Iračanov, 35 Afgancov a 53 Iráncov, z ktorých prevažná väčšina prečkávala vo Viedni. Dohromady sa teda vrátilo späť už viac ako 530 ľudí do Iraku a 120 ľudí do Afganistanu.

    „Mnohí z nich sa boja deportácie a poníženia s ňou spojeným,“ povedal hovorca Caritas Martin Gantner, podľa ktorého sa niektorí vracajú späť za rodinami a iní sú sklamaní, že Európa nesplnila ich očakávania. Hľadajú nový „pocit bezpečia“, ktorý im v Rakúsku chýba.

    „Chceli sme mier, slobodu a budúcnosť,“ povedal jeden z troch Iračanov, ktorí sa po troch mesiacoch strávených v Rakúsku vracajú späť do vlasti. „Iba nás tu ponižujú,“ povedal druhý. „Bola chyba sem prísť. Ľudia sa tu na nás pozerajú, ako keby sme boli teroristi, a jediné, čo chceme, je mier. K psom sa v Rakúsku správajú lepšie ako k utečencom – psy aspoň majú dobré jedlo a dokonca dostávajú aj oblečenie.“

    Stúpajúci trend návratov domov potvrdila aj afganská a iracká ambasáda vo Viedni s tým, že denne vydávajú cestovné povolenia tuctom svojich občanov. „Lety potom z väčšej časti financuje rakúske ministerstvo vnútra a Európska únia.“

    „Mnohí Iračania tvrdia, že tu očakávali lepšiu sociálnu starostlivosť a veľký počet z nich mal tiež mylné predstavy o tom, ako dlho potrvá azylový proces. Neuvedomili si, že budú musieť čakať rok aj dlhšie, kým za nimi budú môcť prísť ich rodiny,“ povedal Günter Ecker, šéf viedenskej organizácie pre ľudské práva.


    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    autor: spa

    - Reklama -