Utečenci na pochode: VIDEO a aktuálne informácie k tomu, čo sa deje v Slovinsku. Nie je to nič pekné

    0
    Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

    Situáciu v Slovinsku zdramatizovalo víkendové rozhodnutie maďarskej vlády uzavrieť spoločné hranice so Srbskom a tiež maďarsko-slovinskú hranicu. Chorváti následne začali utečencov smerovať práve do Slovinska. Stovky ich už cez víkend prekročili spoločne hranice a ďalšie tisíce sú na ceste, čo sa v Slovinsku nestretáva s prílišným pochopením. „Chorvátsko nevyhovelo našej žiadosti a ďalej k nám posiela utečencov, čo je pre nás neakceptovateľné. Nie sme schopní prijať utečencov v neobmedzenom počte,“ uviedla dnes podľa spravodajskej agentúry STA slovinská ministerka vnútra Vesna Györkös Žnidarová.

    Celý text máte k dispozícii TU.

    Slovinské úrady pokračujú v registrácii prichádzajúcich utečencov, ktorí v drvivej väčšine pokračujú do Rakúska a Nemecka. Ako však konštatuje spravodajská agentúra Reuters, ich prúd sa vzhľadom na desiatky autobusov na srbsko-chorvátskych hraniciach spomalil. Slovinsko medzitým pozastavilo železničnú dopravu s Chorvátskom s cieľom udržať migračnú vlnu pod kontrolou. Situáciu neuľahčuje ani zhoršujúce sa počasie na celom Balkánskom polostrove. Na väčšine územia prší a vanú prudké vetry. Očakáva sa, že najmä v nočných hodinách by mohli udrieť mrazy. Cesty sú navyše rozbahnené a utečenci nemajú potrebnú obuv ani oblečenie, aby mohli takýmto sťaženým podmienkam čeliť. Humanitárne organizácie už vyjadrili znepokojenie nad pomalým priebehom príprav bývania pre utečencov v celom regióne.

    Slovinská vláda včera informovala, že v rámci obmedzení železničnej dopravy s Chorvátskom odmietla prijať vlak prepravujúci z krajiny svojho suseda 1800 utečencov. Deň pred tým totiž do jednej z najmenších krajín EÚ podobným vlakom dorazilo tritisíc utečencov. Ako uvádza arabská spravodajská televízia al-Džazíra, približne polovica z nich sa už vydala na cestu do Rakúska, odkiaľ budú pokračovať do vytúženého Nemecka. Ľubľana už avizovala, že nie je schopná vyhovieť požiadavkám Chorvátska, podľa ktorého by malo Slovinsko prijímať päťtisíc utečencov denne. „Rakúsko nám však oznámilo, že jeho úrady nie sú schopné registrovať viac než 1500 ľudí denne,” cituje arabská televízia hovorcu slovinského ministerstva vnútra Bostjana Sefiča.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Ako spomenul Sefič na tlačovej konferencii, Slovinsko sa obáva, že ak bude Chorvátsko aj naďalej púšťať také množstvo utečencov, dôjde k ich vzájomnému prelievaniu tam a späť. „V takom prípade by sme museli prikročiť na našich hraniciach k ďalším opatreniam,“ nechal sa počuť hovorca ministerstva vnútra. Už v sobotu oznámil premiér krajiny Miro Cerar, že do pohotovosti uviedli armádu, aby pomáhala prihraničnej polícii čeliť prílevu migrantov. „Pomoc armády neznamená, že by sa krajina nachádzala v nejakej zvlášť mimoriadnej situácii, ale vláda chce mať jednoducho situáciu na hraniciach pod kontrolou,“ upokojoval narastajúcu paniku slovinský premiér. O mnoho lepšia situácia nepanuje ani v Macedónsku, kam podľa slovinskej agentúry STA vstúpilo za posledných 24 hodín 10-tisíc utečencov.

    Reportéri arabskej spravodajskej televízie ďalej referujú o situácii na srbsko-chorvátskej hranici, kde zastihli asi dvetisíc utečencov. „Sme tu už od siedmej hodiny rannej a po 48 hodín trvajúcej ceste autobusom som už skutočne na smrť unavená,“ hovorí 23-ročná Rawan z Damasku, ktorá pomáha dobrovoľníkom z Českej republiky vysvetliť utečencom, aká je situácia. Rawan hovorí, že chce aj so svojím otcom a 12-ročnou sestrou pokračovať v ceste. Akonáhle sa utečenci dostanú do Chorvátska, prepravia ich do utečeneckého centra v obci Opatovac. Z neho sa dostanú buď vlakom, alebo autobusmi do Slovinska. „Všetko sa spomalilo pre to, že Maďarsko uzavrelo hranice,“ vysvetľuje pre spravodajskú agentúru AFP jeden z tunajších policajtov.


     

    - Reklama -