Utečenci na Slovensku: Takto sa im darí po roku

    0
    Prezident Kiska víta Irackých utečencov (Autor: SITA)

    Desiatky asýrskych kresťanov, ktorí našli u nás svoje útočisko, sa už stihli otočiť na podpätku a vrátiť sa do svojej domoviny. Na Slovensku zostalo 68 hostí z Blízkeho východu a z toho 37 je práceschopných. Trvalú prácu si našli zatiaľ len ôsmi. Zvyšok skupiny tvoria napríklad matky, deti či dôchodcovia. Informuje portál Pluska. Dvanásti imigranti si privyrábajú na brigádach a ostatní tvrdia, že si prácu aktívne hľadajú. Záujemcovia o nový džob narazili aj na ďalšiu z bariér slovenský jazyk.

    „Učia sa slovensky najmenej tri hodiny denne a pracujú podľa svojich možností. Pracujú v rôznych profesiách, napr.: kuchári, stolári, čašník, pomocná sila v kuchyni, asistentka v materskej škôlke, predavači, pracovníci v občianskom združení, vyučujúci aramejčiny,“ detailné informácie o utečencoch portálu poskytlo ministerstvo vnútra.

    „Všetkým, ktorí prejavili záujem, sa práca priebežne hľadá a je ponúknutá v závislosti od ich úrovne znalosti slovenského jazyka a od primeranosti k ich schopnostiam. Tí, ktorí nepracujú, pokračujú v štúdiu slovenského jazyka, aby mohli vykonávať neskôr svoje profesie,“ informuje rezort vnútra.

    - Reklama -