Utečenci menia legislatívu. Slovinsko mení zákon o obrane, aby polícii pri ochrane hraníc pomohla armáda

    0
    Slovinský premiér Miro Cerar na pôde OSN (Autor: SITA)

    Slovinský premiér Miro Cerar vo vysielaní slovinského rozhlasu vysvetlil, že nejde o zavádzanie mimoriadnych opatrení, ale o posilnenie kontroly na hraniciach.
    Slovinská vláda navrhla zmeny v zákone o obrane v noci nadnes po tom, ako v pondelok dorazilo na slovinské územie z Chorvátska 8000 migrantov, ale do susedného Rakúska prešlo len 2000 z nich.

    Vláda nezverejnila žiadne podrobnosti o navrhovaných zmenách v zákone, ale vydala vyhlásenie, v ktorom zdôraznila, že Slovinsko nemá dostatok kapacít na zvládnutie náporu utečencov a žiada preto ostatné krajiny EÚ o pomoc.

    Vláda vo vyhlásení pripomína, že Slovinsko je najmenšou krajinou na balkánskej migračnej ceste a má preto obmedzené možnosti pri kontrole svojich hraníc a ubytovávaní utečencov. Preto verejne vyzýva členské štáty EÚ a európske inštitúcie, aby sa aktívne zapojili do riešenia problémov s migrantmi a ujali sa tohto bremena.

    Slovinská vláda ubezpečila, že vyvinie maximálne úsilie a využije všetky právomoci, aby kontrolovala migračné trasy a zabezpečila pritom normálne fungovanie štátu. “Je však ilúziou očakávať, že krajina s dvoma miliónmi obyvateľov zastaví týchto ľudí a vyrieši to, čoho nie sú schopné väčšie členské štáty EÚ,” uvádza sa v texte.

    Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok informoval, že v Srbsku, susediacom s Chorvátskom, uviazlo viac ako 10.000 migrantov a mnohí ďalší ešte smerujú do tejto krajiny.

    Prúd ľudí, ktorí v súčasnosti utekajú pred vojnou a biedou najmä z Blízkeho východu a Afriky a hľadajú útočisko v bohatších krajinách Európskej únie, bol v sobotu presmerovaný cez územie Slovinska, rozlohou malého štátu na juhu strednej Európy. Maďarsko totiž úderom polnoci z piatka na sobotu práve kvôli utečeneckej kríze uzatvorilo svoje hranice s Chorvátskom.

    - Reklama -