Utečenci lámu v Chorvátsku rekordy. Odkiaľ prichádzajú?

    0
    Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

    Väčšina z utečencov v krajine nezostáva a medzičasom ju opustila, podľa slov ministra vnútra Ranka Ostojiča ich do utorkového večera tak učinilo 32.000, tento údaj sa však už v priebehu uplynulej noci výrazne zvýšil.
    Chorvátsko ostro kritizuje Srbsko za údajne úmyselné posielanie utečencov na jeho územie, samo čelí nezriedka kritike Maďarska, do pohraničia s ktorým zasa chorvátske úrady prepravujú migrantov. Podľa Ostojičových slov by Srbsko malo posielať utečencov priamo do Maďarska a prestať s ich týraním, napísala tlačová agentúra APA.


    Na maďarsko-chorvátskej hranici sa však v súlade s avízom Budapešti medzičasom začalo s prácami na lepšom zabezpečení jej vybraných úsekov. Tak napríklad príslušníci maďarskej armády už od rána umiestňovali dnes ostnatý drôt v okolí hraničného priechodu Gola-Berzence v okolí Koprivnice, vyplýva z dostupných informácií médií.


    Situácia v Slovinsku, kde od minulého štvrtka zaregistrovali okolo 3600 utečencov, je výrazne odlišná. Situácia na slovinsko-chorvátskej hranici bola dnes pokojná. Záchytné centrá a príbytky pre utečencov zívali prázdnotou.
    Väčšina utečencov smerovala totiž v krátkom čase zo Slovinska cez Rakúsko do Nemecka. Slovinské úrady však napriek upokojeniu situácie rátajú v nasledujúcich dňoch s možnou ďalšou vlnou utečencov smerujúcich z Chorvátska.


     

    - Reklama -