Utečenci hľadajú nové nebezpečné cesty do Európy. Ktorá z nich vedie na Slovensko?

    0

    „Ľudia si nájdu ďalšie cesty, a v prípade že nie, tak zostanú v týchto krajinách a budú protestovať,“ uviedol Sanjayan Srikanthan z Medzinárodného záchranného výboru, ktorý upozornil, že s blížiacou sa zimou, by mohlo uviaznutie pri tranzite znamenať vystavenie krutým podmienkam v strednej a východnej Európe.

    Veľká záťaž pre malé krajiny

    Podľa riaditeľky Európskeho inštitútu pre migračnú politiku Elizabeth Collettovej, je vysoko pravdepodobné, že vysoká koncentrácia migrantov v Maďarsku a Srbsku bude pre tieto dve relatívne malé krajiny predstavovať veľkú záťaž. Počas štrorročného trvania vojenského konfliktu v Sýrii sa počet obetí v tejto krajine vyšplhal na 200-tisíc ľudí. Milióny Sýrčanov zo strachu o vlastný život začalo z krajiny utekať smerom na Západ. Častokrát musia podstúpiť nebezpečnú cestu cez Stredozemné more do Talianska alebo do Grécka. Pri potopení lode prišlo za niekoľko mesiacov o život už približne 2800 ľudí.

    Prekročia hranice Slovenska?

    Častokrát si utečenci vyberajú tzv. balkánsku cestu (cez Srbsko a Maďarsko), avšak plot na srbsko-maďarských hraniciach ich pohyb smerom na Západ čiastočne obmedzil. Ich túžba dostať sa do západoeurópskych krajín, kde ich srdečne vítajú (Nemecko a Švédsko) však len tak ľahko nevymizne. V tejto súvislosti Sanjayan Srikanthan z Medzinárodného záchranného výboru uviedol, že sa objavili aj nové čiernomorské trasy, zahŕňajúce pohyb zo Sýrie do Turecka a potom ísť buď cez Rumunsko alebo Bulharsko a prekročiť hranice Slovenska.


     

    - Reklama -