Utečenci: Maďarsko sa s tým nebabre. Ľudskoprávni aktivisti sú zdesení

    0

    Maďarsko je dlhé mesiace kritizované za svoj údajne až príliš reštriktívny prístup k utečencom. Vlani v septembri vláda vybudovala na hraniciach s Chorvátskom plot, následne prijala niekoľko sprísňujúcich opatrení v oblasti migračnej politiky a pred niekoľkými týždňami povedali Maďari v referende jasné nie utečeneckým kvótam Európskej komisie. Prísne imigračné a protiteroristické zákony krajiny teraz uplatnil v praxi súd v Segedíne, keď poslal jedného z utečencov na desať rokov do väzenia.

    Ahmed Hamed pochádza zo Sýrie, ale uplynulých desať rokov žije na Cypre. Vlani v septembri sa vydal cez Srbsko do Maďarska. Podľa obžaloby mal spáchať teroristický akt, keď hádzal kamene na políciu. Spoločne s ostatnými utečencami chcel, aby ho vpustili do krajiny. Za porušenie protiteroristického zákona mu súd udelil trest odňatia slobody vo výške desať rokov. Súd zároveň uznal Hameda za vinného z ilegálneho vstupu do krajiny, takže môže dostať ešte niekoľko mesiacov či rokov navyše.

    Rozhodnutie súdu sa stalo terčom kritiky medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), ktorá verdikt označila za „drakonický dôsledok otrasného zaobchádzania s utečencami a migrantmi v Maďarsku“. „Muž sa snažil pomôcť svojim starším sýrskym rodičom, aby sa mohli dostať do bezpečia, a teraz by mal ísť na desať rokov do väzenia. Rozhodnutie súdu nemôže ospravedlniť žiadne hádzanie kameňov na policajtov ani ilegálny vstup do krajiny, pretože nejde o teroristické akty,“ cituje agentúra AP riaditeľku AI pre Európu Gauri van Gulikovú.

    Britský denník Express potom informuje o neobvyklom rozhodnutí starostu prihraničnej obce Ásotthalom Lászlóa Toroczkaia, ktorý predniesol na zastupiteľstve balík návrhov, ktoré jasne naznačujú, že moslimovia a ľavičiari nie sú v obci vítaní. „Namiesto hľadania obetného baránka ponúkam okamžité riešenie v podobe ochranných opatrení proti nútenému presídľovaniu migrantov, ktoré navrhuje Brusel,“ komentoval starosta.

    Jeho návrhy boli na zastupiteľstve schválené a obsahujú okrem iného zákaz výstavby mešít či iných objektov náboženskej viery, ktoré by znižovali význam kostolov. Ďalej je v obci oficiálne zakázané zvolávanie na moslimské modlitby s odôvodnením, že to „môže narušovať pokoj a vyvolávať strach u miestnych obyvateľov“. Navyše je v obci Ásotthalom zakázané nosiť odev, ktorý zakrýva celé telo, hlavu alebo tvár.

    - Reklama -