Ústavu nestačí formálne sláviť, treba ju hlavne dodržiavať a neprzniť, tvrdí Dostál

    0
    Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    “Na jednej strane, obmedzovanie ústavných práv občanov, ktorí prichádzajú o svoje občianstvo proti svojej vôli a obmedzovanie vlastníckych práv pri vyvlastňovaní, a to nielen vo verejnom, ale i v súkromnom záujme. Na druhej strane nedôstojné novelizácie, vďaka ktorým sa riešia potrubia a balenie vody v spotrebiteľských obaloch v ústave na prednejších miestach, než ľudské práva a najpodstatnejšie záležitosti právneho systému krajiny. Aj takto sa dá charakterizovať vzťah parlamentu k ústave počas Ficových vlád,” vyhlásil Dostál.

    Pripomenul, že väčšina poslancov v parlamente opakovane odmietla rokovať o návrhu novely zákona, ktorou by sa mohli odstrániť protiústavné časti zákona o štátnom občianstve, ktoré spôsobujú, že slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo proti svojej vôli.

    “Protiústavným zásahom do práva slobodne šíriť informácie je napríklad obmedzovanie dĺžky volebnej kampane vrátane existencie volebného moratória,” povedal poslanec NR SR a dodal, že skupina poslancov na septembrovú schôdzu predloží novelu zákona o volebnej kampani, požadujúcu vypustenie moratória a zákazu zverejňovania prieskumov zo zákona.

    Ústavné väčšiny poslancov podľa Dostála opakovane ukazujú hlbokú neúctu k slovenskej ústave a k myšlienkam ústavnosti. “Navrhujeme, aby 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky bol preradený zo štátnych sviatkov medzi pamätné dni,” uviedol s odôvodnením, že 1. september pripomína prijatie Ústavy SR v roku 1992, priamo súvisiace so vznikom samostatnej SR v roku 1993. “Na túto udalosť sa však už viaže ďalší štátny sviatok, 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky,” uzavrel poslanec a predseda OKS.

    - Reklama -