Ústavný súd poukazuje na “alarmujúci” stav extrémnych a opakovaných súdnych prieťahov

    0
    Tabuľa Ústavného súdu SR. Foto: TASR

    V tejto súvislosti ÚS SR konštatoval, že pretrvávajúcim problémom rozhodovacej činnosti všeobecných súdov je rýchlosť a efektívnosť konania. Najväčší počet nálezov v tomto smere sa týkal Okresného súdu Bratislava I (30 nálezov), Krajského súdu v Bratislave (22), Okresného súdu Žilina (22) a Okresného súdu Košice I (21).

    ÚS SR poukazuje aj na “alarmujúci” stav extrémnych a opakovaných prieťahov. Extrémne prieťahy sú prieťahy v konaniach pred všeobecnými súdmi alebo orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré sa začali do roku 2000 a ku koncu roka 2017 neboli právoplatne skončené. Vlani konštatoval ÚS porušenie článkov ústavy a dohovoru o ochrane ľudských práv v tejto súvislosti v 26 nálezoch. Opakované prieťahy sú prieťahy v konaniach, v ktorých ÚS opakovane potvrdil porušenie práva. Vlani sa tak stalo v 12 nálezoch.

    V jednom z prípadov ÚS konštatoval, že na Okresnom súde Bratislava II došlo k zbytočným, extrémnym a navyše aj opakovaným prieťahom, čo je podľa predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej v právnom štáte neprijateľné. Už vo svojom prvom náleze z februára 2013 pritom ÚS vyslovil, že daný súd porušil základné právo sťažovateľa. “Navyše, je v rozpore s morálkou a etikou, ktorú by mal mať sudca v sebe zakorenenú, aby v demokratickom a právnom štáte súdne orgány nedokázali ani po 30 rokoch právoplatne rozhodnúť vo veci samej,” uviedla Macejková.

    V roku 2016 rozhodol ÚS o porušení práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote v 263 nálezoch.

    “Ústavný súd s ohľadom na svoju doterajšiu judikatúru a predovšetkým z ústavnej povinnosti chrániť práva občanov SR považuje stav, v ktorom účastník konania nedisponuje rozhodnutím vo veci samej v dôsledku zbytočných prieťahov, za neprípustný, čo má za následok vytváranie negatívneho obrazu verejnosti o súdnej moci v SR,” konštatovala Macejková.

    - Reklama -