Ústavný súd bol rukojemníkom ‘ješitného’ poslanca Fica. KDH a progresívci reagujú

    0
    Zľava Miroslav Beblavý, Michal Truban, Alojz Hlina po spoločnom rokovaní 9. augusta 2019. (Autor: Facebook/Miroslav Beblavý)

    Podľa KDH má zodpovednosť za doterajší stav vládny Smer-SD.

    “Ústavný súd bol rukojemníkom 'ješitného' poslanca Roberta Fica (Smer-SD). Náš obdiv si zaslúžia aj zvolení sudcovia, ktorí museli zvládnuť niekoľko kôl výberových konaní pre neschopnosť poslancov vládnej koalície dohodnúť sa,” uviedol hovorca KDH Stano Župa.

    PS-Spolu pripomína, že na ÚS sa nahromadili nevybavené žiadosti a najmenej tisíc ľudí čaká na spravodlivosť.

    “Postup vládnej koalície bol prejavom hrubej neúcty k ústavnému súdu a jeho úlohe garantovať ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku. Došlo k významnému narušeniu práva občanov k prístupu k spravodlivosti. Po ôsmich mesiacoch máme konečne funkčný ÚS. Nesmieme však zabudnúť, že tých osem mesiacov bolo zbytočných a takto to nemuselo byť,” povedal Branislav Vančo, spolugestor programu pre spravodlivosť a expert PS.

    Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala zvyšných sudcov ÚS. Sú nimi Libor Duľa, Ladislav Duditš, Peter Straka, Miloš Maďar, Martin Vernarský a Rastislav Kaššák. Ústavný súd SR má tak všetkých 13 sudcov.

    - Reklama -