Ústavný právnik Drgonec: Po valci zo Zlatej Idky máme valec z Trnavy. Hovorí aj o prokuratúre, Lipšicovi a psychiatrovi Chocholouškovi

0
Ján Drgonec (Autor: TASR)

Zhodnoťme si z pohľadu práva tento týždeň. Naposledy ste pre ParlamentnéListy.sk uviedli, že zmenu zákona, ktorou sa môže stať prokurátorom aj neprokurátor, nepovažujete za dobrý ťah, lebo: „Myslím si, že v tomto štáte je vysoko pravdepodobné, že je to robené len pre Lipšica… No buď ako buď, on je právoplatne odsúdený. To by sa nemohlo stať ani v Zimbabwe, aby taký človek bol dôvodom na zmenu zákona, aby sa mohol dostať do funkcie.” Celý týždeň presviedčali predkladatelia kritikov aj  verejnosť, že je to omyl, že zákon sa nemení pre Lipšica, ale preto, lebo v Európe je to bežné. Presvedčili vás? 

Nie. Viete, ja si myslím, že po niekdajšom valci zo Zlatej Idky máme momentálne valec z Trnavy. 

Rozmeňme to na drobné. 

Netuším, ako to rozobrať. Proste je tu kandidát, pre ktorého robia všetko, aby sa stal generálnym prokurátorom. Bodka. 

Tak ale koncom júna  sa má uskutočniť verejná odborná diskusia v najväčšej miestnosti v parlamente, má  byť práve o zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora. Koalícia na ňu chce pozvať prokurátorov, ľudí z prezidentskej kancelárie, akademikov aj širokú verejnosť. Ako uviedol poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí), nechcú totiž nikomu šiť zákon na  mieru, chcú transparentnejšiu prokuratúru. 

Oni chlapci naši zlatí stále o niečom diskutujú. Však minulý týždeň diskutoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny s obyvateľstvom o potrebe zachovania minimálnej mzdy pod minimálnou hranicou. Teraz budeme diskutovať o prokuratúre. Tá diskusia je vždy o jednom. Vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje, psychiater Chocholoušek hovorí: „Jen si pindej, na to jsme tu zvyklí.”  No a takým spôsobom sa realizuje to vypočutie názorov našimi štátnymi orgánmi. Nie je to v češtine, ale to je celá zmena.

Ministerka spravodlivosti Kolíková vyhlásila, že ak sa Lipšic stane generálnym prokurátorom, neodíde z funkcie. „Aj o tom je politika,” povedala na margo, že koalícia predkladá zákon, ktorý je úplne opačný, než ona uviedla v programovom vyhlásení, a na rozdiel od jej názoru poslanci pretláčajú, že prokurátorom môže byť aj neprokurátor.  

On tu niekto pani ministerku podozrieval, že by preto odišla z funkcie? To azda nie!

Tak napadlo to napríklad aj mne… Je pravda, že politici znesú veľa, ale tiež majú svoje stropy.

Také “drobnosti” u nás predsa nikdy neboli a nebudú dôvodom na odchod. Ja som na dôvažok presvedčený, že Lipšica potrebujú, pretože potrebujú mať svojho generálneho prokurátora. V Trestnom zákone je taký nepohodlný paragraf – zneužitie právomoci verejného činiteľa. S tým by všelikto z vlády mohol mať problémy, s prihliadnutím na udalosti posledných troch mesiacov.  Neprichádza do úvahy, aby sa k takej funkcii dostal nejaký nepohodlný smrteľník, ktorý by vzal trestný zákon vážne. 

- Reklama -