Ústavnoprávny výbor nemá zatiaľ žiaden návrh na kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR

    0
    Na archívnej snímke z 25. januára 2019 kandidát na post ústavného sudcu počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom NR SR, vpravo v pozadí predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej a vľavo člen výboru Tibor Bernaťák (Autor: TASR)

    Najväčší nápor v doručovaní návrhov očakáva Madej ku koncu lehoty. Podľa vlastných slov verí, že sa prihlási aspoň toľko uchádzačov, koľko ich bolo pred prvou voľbou. Vtedy prišlo 40 návrhov, napokon však poslanci vyberali z 37 kandidátov.

    Uchádzači o kandidatúru na ústavného sudcu budú pred výborom vypočúvaní rovnakým spôsobom ako v januári, Madej však predpokladá, že z hľadiska efektivity bude ich vystupovanie časovo limitované. “Na ústavnoprávnom výbore došlo k všeobecnej zhode. Predtým, ako sa uskutoční vypočúvanie, si definitívne schválime aj nejaké časové limity, aby ľudia pred výborom vystupovali vecne a konštruktívne,” uviedol.

    Verejný híring by absolvovali aj tí uchádzači, ktorí by sa do procesu prihlásili opätovne. “Je to zákonná povinnosť. Pozvaní budú všetci, či prídu, je na nich,” pripomenul Madej.

    Termín predkladania návrhov kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR uplynie v utorok 5. marca o 16.00 h. Následne bude kandidátov vypočúvať parlamentný ústavnoprávny výbor. Malo by sa tak diať od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie bude závisieť od počtu kandidátov.

    Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu (16. 2.) skončilo funkčné obdobie.

     

    - Reklama -