Úspešnou kampaňou v Sýrii môžu Rusi podľa Asada zabrániť chaosu v celom regióne

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Doterajšia, dvanásť mesiacov trvajúca, kampaň Západu a jeho spojencov z Arabského polostrova bola podľa Asada kontraproduktívna a pomohla iba „rozšíriť terorizmus“. Naopak, koalícia Sýrie, Ruska, Iránu a Iraku podľa sýrskeho prezidenta dosiahla významné pokroky v oveľa kratšom čase. „Musíme uspieť, inak budeme čeliť deštrukcii celého regiónu, nielen dvoch štátov,“ uviedol Asad v nedeľňajšom televíznom rozhovore na margo napätej situácie, ktorá vládne v Sýrii a Iraku.

    Sýrsky prezident pochválil spoluprácu s Ruskom v čase, keď Moskva čelí kritike za svoje letecké útoky. Sýrska opozícia, podporovaná Západom a štátmi Perzského zálivu, je považovaná za umiernenú a práve jej predstavitelia tvrdia, že sú terčom ruských náletov. Kremeľ to popiera a trvá na tom, že cieľom ruských stíhačiek sú výhradne pozície radikálov z Islamského štátu. USA, Francúzsko a Veľká Británia svorne tvrdia, že ruské útoky majú za cieľ udržať Asada pri moci. „Rusi podporujú Asada a to je obrovská chyba, pre nich aj pre celý svet,“ uviedol pre agentúru Reuters britský premiér David Cameron.

    Rusko trvá na svojom

    Napriek medzinárodnej kritike nálety ruského letectva pokračujú. Len v nedeľu vzlietli stíhačky 20-krát a zasiahli 10 cieľov Islamského štátu. Medzi nimi aj tréningový tábor militantov či továreň na výrobu náloží pre samovražedných atentátnikov. „Podarilo sa nám prerušiť ich kontrolný systém aj logistické trasy a spôsobili sme militantom nemalé škody na infraštruktúre, ktorú používali v plánovaní teroristických útokov,“ uviedlo v stanovisku ruské ministerstvo obrany.

    - Reklama -