Úspešnosť roku 2018 je v aktivitách, ktoré sme robili, bilancuje Matečná

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Spôsob, akým sme ich uchopili a snažili sa riešiť, je niečo, čo sa nám podarilo. Keď sme nastúpili do úradu v roku 2016, po kontrolách z EÚ za predchádzajúce obdobie nám hrozili korekcie v objeme 100 miliónov eur. Podarila sa nám veľká vec, pretože zo 100 miliónov predpokladaných korekcií po posledných reakciách z Bruselu sa ocitneme približne na hranici pod 10 miliónmi eur.

    To je obrovský úspech. Svedčí to o tom, že sme urobili opatrenia pre to, aby neboli možné žiadne podozrenia z korupcie. V projektových podporách sa robí 100-percentná kontrola. Nie je to tak nikde inde v krajinách EÚ. Je to aj dôsledok vyjednávania s Bruselom, že budú akceptovať naše snahy stransparentniť všetky procesy. Aby sme preukázali absolútnu transparentnosť vynaloženia nákladov, sme povinní robiť túto 100-percentnú kontrolu,” priblížila. 

    “Žiadatelia o prostriedky sa niekedy sťažujú, že nám to trochu trvá, ale pri 100 % kontrolách to inak nejde. Zároveň sme však našimi prísnymi opatreniami ušetrili viac ako 90 miliónov eur pre túto krajinu,” upozornila agroministerka.

    MPRV pri nárokovateľných priamych platbách podľa nej urobilo veľký krok, ktorým je podávanie digitálnych žiadostí. “Tým, že digitálne každý žiadateľ o podporu vidí vizuálne hranice svojho suseda, sme znížili počet chybovostí, s ktorými sa poľnohospodári aj PPA v minulosti borili,” poznamenala.

    Nemalá vec je podľa Matečnej spolupráca s Úradom geodézie, kartografie a katastra. Je vytvorená softvérová aplikácia, pomocou ktorej môžu vlastníci pôdy vidieť, kto na ich pôde hospodári. “Aplikácia predstavuje prienik katastra nehnuteľností s tzv. LPIS-ovskými blokmi. Je to veľmi jednoduchá aplikácia, voľne dostupná na portáli katastra a každý jeden vlastník pôdy (ktorých je 8 miliónov) a jednak užívateľ pôdy si môže pozrieť, či má zmluvu s tým, kto na tej danej pôde hospodári a poberá priame platby,” dodala.

     

    - Reklama -