Uspeje Trump? Drsný grobian by nesedel v Bielom dome po prvýkrát, tvrdí exporadca bývalého českého premiéra

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Vzhľadom na to, že Spojené štáty nie sú rovnaké ako Rusko, voľby tam môžu skončiť akokoľvek. Keby vyhral Trump, bude to šok, ale svet sa nezrúti, tvrdí. Od roku 1999 prakticky nikto nepochybuje, kto má v Rusku moc. Opraty fakticky drží Vladimir Putin. Lenže Spojené štáty nie sú Rusko, takže si podľa neho musíme počkať, kto nakoniec zasadne v Bielom dome. Môže to byť demokratická kandidátka Hillary Clintonová, môže to byť republikánsky kandidát Donald Trump. Ten je síce elitami považovaný za grobiana a za svoju povesť si môže sám, ale ak by vyhral, nebolo by to prvýkrát, kedy by Biely dom riadil neveľmi vzdelaný muž obľúbený u ľudí. Trump teda vládnuť môže.

    Spomeňte si na Jacksona

    „Ak sa tak stane, bude to šok, ale nie bezprecedentný. Prvých šesť amerických prezidentov boli vzdelaní džentlemeni z východu, či už z Virgínie, alebo z Massachusetts. V roku 1828 však bol siedmym prezidentom zvolený proti vôli elít z východného pobrežia drsný, hrubý, nie príliš vzdelaný, no u ľudí populárny vojak z divočiny na západe, generál Andrew Jackson. Elity boli zdesené. A nastala éra jacksonovskej demokracie,“ pripomína Joch.

    Najväčšiu šancu proti Trumpovi by zrejme mala Hillary Clintonová. Tá má nomináciu u Demokratov prakticky istú, pokiaľ sa nestane nič prekvapivé. U Republikánov ale nie sú bez šancí na úspech ani ďalší politici – predovšetkým senátori Ted Cruz a Marco Rubio. Obaja majú kubánsky pôvod a názorovo sú si pomerne blízko. Vyjadrujú sa podstatne slušnejšie než Trump. Predovšetkým Rubio je o niečo miernejší politik vnímaný ako kandidát establishmentu. Je to podľa Jocha tiež skvelý rečník. Ani to mu ale nemusí stačiť k republikánskej nominácii na prezidenta. Budeme si skrátka musieť počkať.

    - Reklama -