Urýchlime presídľovanie. Nájdeme vám zamestnanie. Čítajte, čo plánuje Brusel

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)
    Podľa Merritta, ktorý je zakladateľom a riaditeľom európskeho think tanku Priatelia Európy (Friends of Europe), sa Európska komisia chystá zverejniť plány na vytvorenie Európskeho pracovného úradu (European Labour Authority/ELA) v priebehu najbližších týždňov. 
     
    Bývalý novinár pripomína vlaňajšiu septembrovú správu o stave EÚ, v ktorej predseda EK Jean-Claude Juncker uviedol, že by bolo dobré, aby sa pravidlá mobility práce presadzovali férovým, jednoduchým a efektívnym spôsobom. 
     
    Oficiálna správa o plánoch Komisie na zriadenie Európskeho pracovného úradu (ELA) je prístupná na webe Európskej komisie. Píše sa v nej, že ELA má „pomôcť v posilnení dôvery na vnútornom trhu vylepšením jeho funkčnosti a spravodlivosti“. Plánovaný európsky úrad by mal podľa dostupných informácií „propagovať príležitosti, ktoré ponúka európsky pracovný trh pre podniky, ako aj pre zamestnancov“. 
     
    Podľa Gilesa Merritta môže idea vytvorenia nového európskeho úradu buď priliať olej do ohňa nevyriešeného prerozdeľovania migrantov a utečeneckej krízy, alebo ELA pomôže vytvoriť nový rámec pre riešenie európskych problémov s migráciou. To však iba v prípade, že sa vytvorenie tohto úradu šikovne zvládne. 

    Európe dochádza dych 

    Ďalším problémom, ktorý by mohol navrhovaný pracovný úrad pomôcť riešiť, je rapídny úbytok ľudí v produktívnom veku. Tých dnes v Európskej únii žije približne 240 miliónov. Merritt v tejto súvislosti varuje, že o 25 rokov bude s ohľadom na starnutie populácie a nízku natalitu (pôrodnosť) v EÚ o 30 miliónov ľudí v produktívnom veku menej. 
     
    Analytik Martin Reguli pre PL uviedol, že novú inštitúciu v podobe Európskeho pracovného úradu nepovažuje za riešenie problémov so správou migrantov alebo rapídnym úbytkom pracovnej sily v rámci EÚ. 
     
    „Na jednej strane to vyvolá vlnu nevôle a na strane druhej bude (ELA) podľa môjho názoru neefektívna z hľadiska dosiahnutia žiadaných cieľov. Z tohto hľadiska to môže byť ďalší neúspešný pokus, ktorý môže priniesť nezhody do štruktúr EÚ,“ varuje Reguli pred prípadným vytvorením Európskeho pracovného úradu. 

    Nič nie je zadarmo

    Giles Merritt píše, že Európska komisia predpovedala takýto demografický vývoj už dlhšie, ale váhala s riešením pre obavy z vyhrotenia nezhôd okolo migračnej krízy v EÚ. Podľa zakladateľa think tanku Friends of Europe sa Únia napriek všetkému postupne prediera k spoločnej migračnej politike.
     
    Spoločnú migračnú politiku EÚ odmietli viaceré členské štáty a na najsilnejší odpor narazil Brusel v krajinách Vyšehradskej štvorky, kam patrí aj Slovensko. Merritt si myslí, že Európska komisia by mala v otázke presídľovania migrantov v EÚ zvoliť konštruktívnejší prístup založený na základe dobrovoľnosti. Členských štátov sa podľa neho treba opýtať, či súhlasia, alebo nesúhlasia s povinnosťami štátov voči migrantom. 
     
    Merritt dodáva, že by mal úrad vzniknúť ná základe úplne nového rámca, ktorý by umožnil flexibilne reagovať tak, aby sa štáty mohli rozhodnúť, aké problémy dokážu zvládnuť osamote. To by podľa tohto vplyvného komentátora európskej politiky ubezpečilo krajiny, že Brusel skutočne upustil od snahy nekompromisne rozdeliť bremeno, ktoré pre niektoré krajiny, najmä na juhu Európy, predstavujú prichádzajúci migranti. 
     
    EK údajne zvažuje, že nový úrad by sa financoval na základe Európskeho zboru solidarity, aby sa rozdelili náklady na presídľovanie, ubytovanie a vyškolenie migrantov. Brusel vraj ráta s tým, že chudobnejšie členské štáty EÚ, ku ktorým patria aj členovia V4, by mohli poskytnúť namiesto peňazí materiálnu alebo personálnu pomoc. 
     
    V závere komentára Merritt dodáva, že Európsku komisiu čaká aj v tomto prípade ťažký boj, a pripomína, že populisti doposiaľ vyhrali každý jeden boj, ktorý sa v EÚ spustil okolo migrácie.
     
    - Reklama -