Urobím všetko preto, aby sa tu migranti neusadili, vyhlásil starosta známy výrokom: Francúz má byť Európan, katolík a beloch

    0
    Tábor utečencov prezývaný Džungľa stojí pri diaľnici neďaleko francúzskeho prístavného mesta Calais.jpg (Autor: TASR)

    Početný utečenecký tábor pri meste Calais nazývaný Džungľa sa bude rušiť a jeho obyvateľov chce francúzska vláda prerozdeliť do miest v celej krajine. Toto sa nepáči starostovi mesta Béziers Robertovi Ménardovi, ktorý polepil ulice mesta plagátmi varujúcimi pred zámerom vlády prideliť utečencov aj do jeho mesta. Starosta chce zároveň uskutočniť referendum, v ktorom majú obyvatelia mesta hlasovať, či chcú migrantov prijať, alebo nie. V rozhovore pre francúzsky rozhlas sa Ménard vyjadril: „Urobím všetko preto, aby sa tu títo migranti neusadili.“

    Starostove plagáty s obrázkom migrantov stojacich pod katedrálou varujú: Migranti v centre nášho mestra! a Štát ich uvaľuje na nás. Už idú… Plánované referendum sa starostovi však s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočniť nepodarí. Minulý mesiac totiž zakázali francúzske súdy obdobné referendum v meste Allex a zároveň promigrantská skupina SOS Rasizmus apelovala na guvernéra oblasti, kde mesto Béziers leží, aby Ménardovo plánované referendum stopol.

    Ménard, ktorý je skúsený novinár a zakladateľ organizácie Reportéri bez hraníc, už niekoľkokrát vytváral podobné titulky a dával prehlásenia, v ktorých vyjadroval svoj postoj k migrantom. Vládna protirasistická organizácia DILCRA medzitým už vyzvala štátne zastupiteľstvo v oblasti na začatie šetrenia pre podnecovanie nenávisti.

    Antirasistická skupina už v septembri obvinila Ménarda z trestného činu podnecovania nenávisti a oznámila, že budú proti nemu vedené aj právne kroky. Stalo sa tak po tom, ako povedal pre francúzsky televízny kanál, že „Francúz má byť slovami Charlesa De Gaulla, Európan, katolík a beloch“.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -