Urobil mu výpočet. Razie za Ficovej vlády mávajú mediálny efekt, tvrdí komentátor

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Rozmenil to na drobné. Známy komentátor Dag Daniš si po včerajšom policajnom zásahu v byte Ladislava Bašternáka „posvietil“  na razie predsedu vlády Roberta Fica.

    Okrem „valentínskej“ razie u Bašternákovcov spomína Daniš tiež ďalšie tri známe kauzy: Váhostav, smerácky poslanec Jánoš a elektrárne.

    „Policajné razie v citlivých kauzách nikdy neviedli k obžalobe a odsúdeniu podozrivých. Motívy boli iné,“ začína novinár vo svojom komentári na portáli Aktuality.sk.

    Bašternák

    Už v júni podnikla polícia prvú raziu vo firmách „nášho človeka“, čo bolo v čase, keď sa začali demonštrácie pred bratislavským bytovým komplexom Bonaparte. Po trištvrte roku prišla teraz v poradí druhá razia. Podľa autora komentára však išlo o policajné akcie len naoko.

     „Napriek vyšetrovaniu a raziám Bašternák dodnes nie je trestne stíhaný. Stíhanie sa celý čas vedie iba vo veci'. Alebo od veci,“ spomína Daniš.

    Váhostav

    Do firmy Juraja Širokého zavítala polícia v apríli 2015. Následne bol na políciu predvolaný aj samotný bohatý oligarcha.

    „Nebol obvinený, vypovedal len ako svedok. Poprel, že by bol akcionárom Váhostavu, a išiel domov. Veľkú časť dlhov podniku nakoniec prebral štát,“ pripomína Daniš.

    Poslanec Jánoš

    Smerácky poslanec toho mal na rováši viac. Okrem podozrenia z vyberania „sponzorského“ pre vládnu partaj čelil Jánoš aj podozreniu z domáceho násilia. Raziu vykonala polícia v  marci 2015.   

    „Jánoš je síce trestne stíhaný, no nie pre podozrenia z korupcie, ani za ekonomickú trestnú činnosť,“ upozorňuje komentátor.

    Stíhaný je Jánoš „len“ za domáce násilie. 

    Elektrárne

    Posledná z mediálne známych razií. 

    „Polícia niekoľkokrát podnikla razie v Slovenských elektrárňach, resp. v jadrovej elektrárni Mochovce (plus v Gabčíkove). Séria zásahov vyvrcholila minulý rok. Po raziách nebol nikto úspešné stíhaný (odsúdený),“ píše okrem iného Daniš.

    Komentátor na záver urobil aj stručné zhrnutie spomenutých zásahov, z ktorého vyplýva, že: „Efekt všetkých spomenutých policajných akcií bol prevažne mediálny, prípadne politický alebo obchodný. Niektoré pomohli záujmom oligarchov, iné pomohli Kaliňákovi, prípadne Ficovi. Justičné motívy razií sa zatiaľ nepotvrdili. Sú nezvestné.“

    - Reklama -