Úradujúci kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev sa stal víťazom nedeľňajších predčasných volieb

    0
    Na snímke úradujúci kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev opúšťa miesto pre úpravu volebných lístkov počas predčasných volieb novej hlavy štátu v Nursultane 9. júna 2019 (Autor: TASR)

    Tokajeva (66) si za svojho nástupcu osobne vybral dlhoročný kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Podľa vládou schválenej spoločnosti, ktorá vykonáva prieskum verejnej mienky, podporilo Tokajeva 70,1 percenta voličov. Jeho najbližší súper, opozičný kandidát Amiržan Kosanov, dostal 15,4 percenta voličských hlasov.

    Predčasné prezidentské voľby sú prvými za posledných 30 rokov po tom, ako Nazarbajev v marci neočakávane odstúpil. O funkciu prezidenta sa okrem Tokajeva, ktorého navrhol Nazarbajev a jeho strana Nur Otan (Svetlo vlasti), uchádzali poslanec Mažilisu (dolnej komory parlamentu) Žambyl Achmetbekov, poslankyňa Mažilisu Danija Jespajevová, novinár Amiržan Kosanov, kandidát Národnej demokratickej strany (Aul) zastávajúci záujmy vidieka Toleutaj Rachimbekov, kandidát navrhnutý Federáciou odborov republiky Amangeľdy Taspichov a autor desiatok kníh, kandidát Republikánskeho hnutia Orly veľkej stepi Sadybek Tugel.

    Voľby prezidenta sú v tejto stredoázijskej krajine priame. Voliť môže každý občan Kazachstanu, ktorý ku dňu volieb dovŕšil 18 rokov. Kandidát, ktorý získa 51 percent hlasov, sa považuje za zvoleného. V súlade s ústavou sa prezident volí na päťročné volebné obdobie.

    Na priebeh volieb dohliadalo vyše 1000 zahraničných pozorovateľov z desiatich medzinárodných organizácií a jednotlivých štátov. Na pozvanie kazašskej vlády pricestovali na voľby aj predstavitelia Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ústredná volebná komisia oficiálne oznámi výsledky volieb najneskôr do 11. júna.

    Volebný deň však sprevádzali najväčšie protesty, aké táto prevažne moslimská krajina zažila za uplynulé tri roky, pripomína AFP. Demonštranti vyzývali na “bojkot” podľa nich zmanipulovaných volieb. Ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia v nedeľu zatkla v mestách Nursultan a Alma-Ata približne 500 osôb. Rezort označil protestné zhromaždenia za nepovolené a zorganizované “radikálnymi skupinami”.

     

    - Reklama -