Úrad špeciálnej prokuratúry opäť zamietol sťažnosť Kočnera. Jeho obhajca hovorí o porušení práv

    0
    Na snímke Marian Kočner prichádza na hlavné pojednávanie (Autor: TASR)

    “Dnes mi bolo doručené zamietnutie sťažnosti proti obvineniu vo veci poškodeného Jána K. a Martiny K. Z jeho obsahu, ako aj postupu orgánov činných v trestnom konaní vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu, a preto podávame opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi,” povedal pre TASR Para.

    Uvedené rozhodnutie “vníma ako dôsledok vytvorenej situácie, keď obvinenie sa má rovnať odsúdeniu a obžaloba bez Mariana K. nie je politicky atraktívna. To bez ohľadu na objektívny stav dôkazov a jeho nevinu,” tvrdí Para. ÚŠP mal podľa neho vo veci rozhodnúť už 6. septembra.

    “Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GPSR rozhodol 6. septembra o sťažnosti, ktorú opätovne zamietol,” uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

    Čižnár už raz, 29. júla, zrušil rozhodnutie prokurátora ÚŠP, ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana K. voči obvineniu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice.

    Čižnár vtedy rozhodol aj o mimoriadnom opravnom prostriedku. Z júlového uznesenia vyplynulo, že je potrebné, aby prokurátor ÚŠP opätovne rozhodol o sťažnosti voči marcovému obvineniu s tým, že Marian Kočner a jeho obhajca majú právo ju v primeranej lehote odôvodniť.

    Vyšetrovateľ umožnil medzičasom Marianovi K. oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Obhajca obvineného a aj obžalovaného (v kauze televíznych zmeniek) Para podal 2. mája na GP SR mimoriadny opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚŠP.

    Parovi podľa jeho slov nebolo umožnené nahliadnuť do spisu, a to mu “znemožnilo efektívne odôvodniť sťažnosť voči obvineniu”.

    Podnikateľa Mariana Kočnera predtým obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.

    Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP 15. apríla zamietol. Kočnera obvinili v prípade vraždy Kuciaka 8. marca.

    Koncom marca Kočnera spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Szabom obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

    S Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom sa medzičasom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začalo koncom júla hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Marian Kočner naďalej väzobne stíhaný.

    ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Marian Kočner ostáva v sprísnenej, tzv. kolúznej väzbe. Kočner bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Najnovšie je vo väzbe v Nitre.

    Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu, čo zamietol prvostupňový súd – ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ako aj odvolací Najvyšší súd SR.

    Naposledy, 24. júna prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.

    Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze nebezpečného prenasledovania (sledovanie novinárov). Na sledovanie si mal najať Kočner exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Vo veci ešte nepadlo žiadne obvinenie.

    Najnovšie Mariana Kočnera obvinili aj v prípade “motákov”, keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti.

    V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek. Polícia o tom informovala vo štvrtok (12. 9.) na sociálnej sieti.

    - Reklama -