Upravte to, je tam veľa ľudí tmavej pleti! Moslimský starosta Londýna napadol databázu polície

    0
    Starosta Londýna Sadiq Khan (Autor: SITA)

    Server britského denníka Independent si všimol karhavé slová londýnskeho starostu Sadiqa Khana, prvého moslima na čele Londýna, ktorý má dojem, že sa polícia dopúšťa rasovej diskriminácie a stigmatizácie detí. Čo ho k tomu názoru viedlo? Vraj pohľad do policajnej databázy členov gangov, kde je 80 percent osôb tmavej pleti a 75 percent zaregistrovaných osôb je mladších ako 25 rokov. Starostovi sa zdá, že policajná databáza je nevyvážená, a žiada nápravu. „Množstvo mladých mužov čiernej pleti v databáze je neprimerané,“ konštatoval Khan s tým, že také zastúpenie mladých mužov v databáze nemusí zodpovedať realite.

    Osoby, ktoré nezodpovedajú prísnym policajným kritériám umiestnenia mladých ľudí do databázy, by mali vyradiť. Starosta žiada, aby polícia viac spolupracovala s Komisiou pre rovnosť a ľudské práva. Zmeny by sa podľa Sadiqa Khana mali prejaviť najneskôr do konca roka 2019.

    Scotland Yard starostovi oponuje, že evidencia osôb v databáze robí z Londýna bezpečnejšie mesto. Za posledných päť rokov vraj databázou prešlo asi sedemtisíc mien a 96 percent z nich odsúdili za trestný čin. Až 79 percent spáchalo násilný trestný čin so zbraňou alebo lúpež. Bohužiaľ, nechýbajú ani zločiny spojené s drogami.

    Ak sa niekto ocitne v kritizovanej databáze, najčastejšie tam pobudne dva roky a štyri mesiace. Policajný dohľad a snaha odradiť tieto osoby od páchania zločinov vraj prinášajú svoje ovocie. V tomto segmente osôb zločinnosť klesla. Strážcovia zákona odmietajú, že by ich databáza bola zmanipulovaná a rasisticky zafarbená. Policajti sa nebránia diskusii o citlivejšom prístupe k osobám evidovaným v databáze, ale o prínose celého systému nepochybujú.

    Starosta Khan prínos databázy uznáva, ale jedným dychom dodáva, že chápe obavy ľudí z toho, ako sa s ňou pracuje. „Treba všetko dôkladne prehodnotiť, aby sa zaistilo, že bude použitá zákonným spôsobom a len tam, kde to bude nevyhnutné,“ uviedol Khan. Britská pobočka neziskovej organizácie Amnesty International k tomu dodáva, že niektorí policajti zaraďujú ľudí do databázy gangov len na základe toho, akú hudbu počúvajú. Podľa niektorých policajtov môže práve hudba naznačovať náchylnosť k členstvu v gangu. S touto praxou treba podľa Amnesty International skončiť.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -