Upozorňuje Slovákov, aby nezabúdali na kauzu Gorila. Ponúka recept na zníženie vplyvu oligarchov v politike…

    0
    Brigita Schmögnerová (Autor: SITA)

    Schmögnerová si spomína na voľby v roku 2012, keď sa kauza Gorila výrazne medializovala. Ľudskoprávna aktivistka Alena Krempaská vtedy v relácii Pod lampou, venovanej tejto kauze, povedala: „Bavíme sa o skorumpovanom štáte a o predajných politikoch. Sťažujeme sa, že si nemáme z koho vyberať. Nevyberáme si ale poslancov, vyberáme si firmy či finančné skupiny. Otázkou je iba to, ktorú finančnú skupinu budeme voliť.“

    Schmögnerová nazvala spis Gorila 2 v porovnaní s jednotkou „bezzubá gorila“. Píše, že kým prvá kauza pomohla strane Smer vyhrať voľby so 44 percentami, dvojka vo voľbách neovplyvnila takmer nič. Oligarchovia sa však už podľa bývalej ministerky mobilizujú a predpokladá, že čoskoro sa začnú rokovania podnikateľov a parlamentných strán. „Budú žiadať kompenzáciu za investíciu do nich a diktovať, čo majú robiť ďalej,“ píše Schmögnerová na margo oligarchov.

    Odborníčka na financie si myslí, že vplyvu finančných skupín na politické strany sa dá zabrániť tým, že subjekty budú od štátu dostávať dostatočné množstvo dotácií. Správne množstvo financií v stranách podľa nej zaručí zníženie korupcie a väčšiu nezávislosť od súkromných sponzorov.  

    - Reklama -