Úplne iný pohľad na francúzske voľby: Zúfalstvo. Fillona poznám tridsať rokov, je totálne skorumpovaný. A Macron?

    0
    Emmanuel Macron (Autor: youtube.com)

    Sorman je presvedčený, že Macron bol zvolený preto, že pre najviac ľudí bol pri rekordne nízkej volebnej účasti najmenej zlou figúrou do prezidentského úradu. Vraj to bude veľmi slabý prezident, ktorý ťažko premení krajinu galského kohúta. Sám pritom Macrona volil v oboch kolách.

    Sorman tiež veľmi skritizoval konzervatívca Francoisa Fillona. Je podľa neho totálne skorumpovaný a veľký pokrytec. „Pre mňa vôbec neprichádzalo do úvahy, že by som niekoho takého mohol voliť,“ povedal muž, ktorý pritom dlho pracoval pre republikánskych politikov.

    „Po Paríži sa šírili historky o jeho skorumpovanosti dlho. A keď sa zrazu dostali von tvrdé dôkazy, ľuďom rýchlo došlo, že to neboli len klebety, ale fakt. To vyplácanie manželky alebo darované obleky sú určite na prvý pohľad relatívne drobnosti, ktoré sú súčasťou politiky mnohých západných krajín. Hlavný problém ale nebola táto skorumpovanosť, o ktorej asi právom môžete povedať, že to sú ničotnosti. Zásadný problém bolo to hrozné pokrytectvo,“ pomyslel si Sorman. Zároveň dodal, že Fillon zneužíval svoju pozíciu.

    Macron sa podľa neho vie obklopovať schopnými ľuďmi. Nečaká však, že Macron nejako výrazne prispeje k vyriešeniu problémov s integráciou prisťahovalcov alebo zvýšeniu bezpečnosti vo Francúzsku. „Verím ale, že je natoľko inteligentný, aby v tom neurobil fatálne chyby. Viac sa od neho nedá čakať. S najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať po júnových parlamentných voľbách v Národnom zhromaždení väčšinu a nebude sa môcť opierať o spriaznenú vládu. Nezíska podporu pre žiadne zásadné reformy v ekonomike ani bezpečnosti,“ uzavrel so slovami, že ho fascinuje nadšenie, ktoré v súvislosti s Macronom zaznieva z niektorých európskych krajín. Je to podľa neho nepochopenie toho, čo sa vo Francúzsku deje.

    Pôvodný text TU.

    - Reklama -