Uplakaným kotlebovcom cítiť smrad z nohavíc na sto kilometrov. Nemôžeme robiť s boľševikmi, fašistami a magormi, odkazuje Hlina

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Ako vnímate iniciatívu študentov organizovať protikorupčné pochody a sú požiadavky, ktoré majú, podľa vás relevantné?

    Držím im palce, nech im vydrží elán. My máme na Slovensku trošku jeden problém, že nevieme bojovať a keď aj začneme bojovať, tak sa veľmi rýchlo vzdáme. Chcem im preto len odporučiť, aby to nevzdali. Stratégia úspechu protestov je v tom, že sa kumulujú a majú lavínový efekt. Pokiaľ tento efekt chýba, nie sú úspešné. V tom bol do istej miery aj neúspech protestov pred Bonaparte. Smeráci čakali, či budú mať tieto protesty lavínový efekt a keď videli, že sa nezväčšujú, tak to už pretrpeli, ale tam boli aj iné chyby. Terajšie študentské protesty môžu byť úspešné za predpokladu, že sa budú kumulovať.

    Prednedávnom ste sa vyjadrili, že nemôžeme nechať ulice fašistom a že plánujete pokračovať v podobných akciách, keď ste premietali v apríli v Banskej Bystrici film o nacistických doktoroch. Prečo na protifašistické akcie kladiete taký dôraz a aké máte najbližšie na pláne?

    Politika sa nerobí v salónoch. Salónna politika je nefunkčná. My nechceme nechať ulice fašistom, lebo potom sa po nich nebude dať chodiť. Teraz ideme robiť 3D model  vápennej pece z Nemeckej, ktorý postavíme v Banskej Bystrici. Bude to inštalácia ako divadelná kulisa. Spravíme k tomu aj dramaturgiu, ako fašisti strieľali ľudí do tyla a hádzali ich do tej pece, to chceme vizualizovať naozaj realisticky. Možno to bude vec, ktorá ľudí zobudí a ukáže, o čom sa tu vlastne rozprávame. Lebo mne sa to zdá zvrátené, že toto sa nedialo až tak dávno a napriek tomu ľudí táto ideológia pokúša.

    NAKA v poslednom období niekoľkokrát zasiahla proti kotlebovcom. Najprv policajný zásahu u poslanca ĽS NS Stanislava Mizíka, potom obvinenie poslanca Milana Mazureka zo šírenia extrémizmu, za ktoré mu má hroziť až 15 rokov. Ako vnímate túto iniciatívu zo strany polície? Prečo konajú policajti až teraz, veď spomínaných poslancov mohli riešiť už skôr?

    Myslím, že policajti naozaj konajú neskoro. Mňa však skôr zaráža, ako títo akože hrdinovia z ulíc vyplakávajú, ako sa im deje krivda a smrad z ich nohavíc cítiť na sto kilometrov. A pritom sa im prísne vzaté nič nedeje. Mňa ako poslanca policajti dvakrát zbili, váľali ma po zemi, narazili mi rebrá a nevyplakával som ako decko. Im sa ešte nič nedeje. Keď chcú šíriť nenávisť, nech sa presťahujú do Mosulu, tam je takých magorov viac, nech sa tam spolu doťahujú. Ale na Slovensku je šírenie nenávisti trestné a som rád, že polícia v tejto veci koná.

    Váš kolega Ivan Štefanec sa pred pár dňami vyjadril k maltskému návrhu o pokutách za neprijatých utečencov ako o zlom a neprijateľnom, súhlasíte s ním v tejto otázke? Kde vidíte problém s týmto návrhom?

    Súhlasím s ním, aj sme to spolu konzultovali. Pred voľbami boli utečenci taká téma, že som sa skoro bál, že mi budú z chladničky vyskakovať. A teraz, keď sa rozhoduje, ako sa to bude riešiť, tak sa k tomu okrem nás žiadni politici nevyjadrujú. Maltský návrh ako predsedajúcej krajiny je zlý. Keby som chcel byť protivný, poviem, že to možno súvisí aj s tým, že u nich v minulosti bolo prekladisko otrokov. Ich návrh totiž posúva Európu do otrokárskeho obdobia kupčenia s ľuďmi. Ten návrh zahŕňa udeľovanie pokuty, keď nezoberiete migrantov, ale aj poskytovanie odmeny, keď ich zoberiete viac, ako máte, to je kupčenie. Ten návrh môže byť v našom prípade aj nebezpečný, lebo sa na tom dá aj zarobiť. Pri našej vláde človek nikdy nevie, môžu zrazu zmeniť svoj postoj k utečencom a Robert Fico sa bude nafukovať v kulturáku, aký je tento návrh dobrý. Ak je odmena za jedného utečenca 60-tisíc euro… Prísne vzaté – tisíc utečencov sa na východe stratí a to je 60 miliónov eur. To je pre našich hochštaplerov suma, pre ktorú by si vedeli nohy zlámať.

    Na Facebooku ste napísali, že KDH pripravuje zásadný dokument, zatiaľ pod pracovným názvom: Vízia pre našu vlasť – vízia pre Slovensko. Môžete priblížiť aspoň zhruba, aká je tá vaša vízia, kedy tento zásadný dokument plánujete zverejniť a prečo je podľa vás taký zásadný?

    Mňa inšpirujú ľudia, ktorí v živote niečo dokázali a títo ľudia mali väčšinou nejakú víziu. Sú ľudia, ktorí nepotrebujú nič len kritizovať a byť negatívni, ale chcem veriť, že sú na Slovensku aj ľudia, ktorí sa dokážu inšpirovať. Slovensko potrebuje víziu a my ju pripravíme. Nebude to za týždeň ani za dva, lebo ten dokument chceme pripraviť zodpovedne, ale nemá to byť žiadna hrubá kniha, skôr esencia toho, akú máme víziu. Aktuálne zozbieravame podnety.

    Začiatkom mesiaca ste prišli s návrhom, ako zvýšiť platy na Slovensku. So sociálnym balíčkom, ktorý bude mať dosah na mzdy Slovákov, prišiel teraz aj Smer-SD. Ako hodnotíte ich návrh?

    Vieme kedykoľvek bez akýchkoľvek pochybností preukázať, že napríklad zvyšovanie mzdy za prácu v nedeľu bol pôvodne jeden z našich návrhov. Potom sa k tomu pridalo aj OĽaNO a teraz sa to objavilo aj v návrhu Smeru. V politike ale neexistujú autorské práva, ak je nejaké riešenie dobré, treba ho urobiť. S viacerými riešeniami, ktoré Smer predstavil, sa stotožňujeme. Ako rizikové však vidíme napríklad ustanovenie o cudzincoch. Ak teraz zamestnávateľ ponúka prácu za minimálnu mzdu a nikto mu ju robiť za tie peniaze nechce, tak týmto ustanovením sa legitimizuje, aby mohol žiadať výnimku a aby mohol zamestnávať cudzincov, ktorí za tú sumu robiť budú. To vidím nebezpečne, lebo sa to môže zneužívať a minimálne mzdy sa môžu ponúkať účelovo.

    Čo sa týka župných volieb, vyzeralo to, že KDH sa pripojí ku zamýšľanej koalícii so SaS a OĽaNO. Zdá sa ale, že rokovania zlyhali, prečo?

    Rokovania určite nezlyhali. Pokračujeme a v dohľadnom čase budeme múdrejší a predstaví sa z toho výstup. Stále sme v procese rokovaní.

    V poslednom čase prieskumy čoraz častejšie posielajú KDH do parlamentu. Ak by ste sa tam skutočne dostali, s kým by ste si vedeli po voľbách predstaviť prípadnú spoluprácu?

    Z princípu nemôžeme robiť s boľševikmi, fašistami a magormi. Rozumnej spolupráci sa ale nebránime. Predpokladám, že sa do volieb vygeneruje aj nejaká nová strana. Dúfam, že to bude jedna strana, aby to nebol typický slovenský scenár, že budú nakoniec tri. Jednu novú stranu Slovensko zvládne. Okolo Progresívneho Slovenska a pána Beblavého, tam by trecie plochy boli minimálne a racionalita a pragmatizmus by bol zrejme obojstranný. Teraz vieme povedať, že nebudeme spolupracovať so Smerom, fašistami ani Kollárom. Čo sa týka SaS a OĽaNO, to nebude o láske, ale o zodpovednosti. S niekým iným by sme si vedeli predstaviť spolupracovať možno lepšie, ale aj s nimi sa to budeme zrejme musieť plus mínus naučiť.

    V akom štádiu je vaše turné po slovenských dedinách, koľko toho už máte za sebou, koľko vás ešte čaká? V ktorom regióne, ktorý ste doposiaľ navštívili, sú podľa vás najpálčivejšie problémy, na čo sa vám ľudia najviac sťažujú?

    Vo štvrtok sme napríklad boli v Brezne, v piatok v Detve, to sú ťažké regióny a vidieť to aj na ľuďoch. Pôsobí to tam vyhoreto a frustrovane, no musíme sa povzbudiť navzájom, že sa to dá zmeniť. Poviem otvorene, tieto návštevy sú aj fyzicky náročné, ale veľmi prínosné. V rámci tohto programu už sme navštívili desiatky dedín a miest a plánujeme v tom pokračovať. V ľuďoch je sklamanie zo zlyhania štátu, mnohokrát neveria nikomu a ničomu a prísne vzaté, majú aj kus pravdy. Ja si myslím, že títo ľudia ani nechcú voliť extrémistov či Kollára, oni len chcú, aby prišla zmena. Naším cieľom je presvedčiť týchto ľudí, že aj s nami príde zmena a že na to, aby prišla, nemusia voliť kotlebovcov.

    Ktorý politik robí podľa vás najväčšiu hanbu slovenskej politike, prečo?

    Niektorí ľudia sú mi úplne ukradnutí a vyjadrujem sa k nim len preto, že som ja aj oni v politike. Za iných okolností by som ani milisekundu neriešil nejakého Kollára. A že povedať jedného? Asi by sa mi vybila baterka, kým by som vymenoval všetkých. Keď ale vidí človek, kto všetko je dnes v parlamente, núti to sa zamyslieť.

    - Reklama -