Únos vietnamského občana by mal vyšetrovať Europol, tvrdí Progresívne Slovensko

    0
    Líder hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko (druhý sprava) s ďalšími členmi (Autor: TASR)

    Podobne ako v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aj únos vietnamského občana Trinh Xuan Thanha je podľa PS problémom celej Európskej únie (EÚ). “Práve pre podobné príklady EÚ potrebuje k dispozícii vlastný nástroj na vyšetrovanie prípadov a zločinov s celoeurópskym dosahom, ktorý by zároveň garantoval nezávislosť vyšetrovania od vnútropolitických tlakov a väzieb, čo znamená nezávislosť od Roberta Kaliňáka s Robertom Ficom,” uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda PS Michal Šimečka.

    Podľa strany v kauze únosu ide o celkové ohrozenie povesti Slovenska a bezprecedentné narušenie dôvery a vzťahov s Nemeckom. Šimečkovi sa zdá nepochopiteľné, že “nikde nie je vidieť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (Smer-SD).” Rezort diplomacie by mal podľa PS vyvíjať maximálne úsilie, aby uistil nemeckých partnerov a nemeckú verejnosť, že Slovensko berie prípad vážne a riadne ho vyšetrí. “Od našej diplomacie musí teraz zaznieť jasné stanovisko, že na dôvere Nemecka a našich európskych partnerov záleží viac, než na obchodoch s komunistickou diktatúrou,” spresnil Šimečka. 

    Progresívni v kauze únosu Vietnamca poukazujú aj na poradcu bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Le Honga Quanga. Toho údajne nemeckí vyšetrovatelia podozrievajú, že mohol byť spojkou vietnamskej tajnej služby na Slovensku. Progresívne Slovensko vyzvalo slovenskú diplomaciu, aby sa k celému prípadu postavila čelom. Podľa tvrdení PS celý prípad pôsobí, akoby ministra Lajčáka uniesol bývalý minister Robert Kaliňák (Smer-SD) a rozvoj slovenských zahraničných vzťahov unieslo ministerstvo vnútra.

    Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (6.8.) uviedol, že ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) stratila jeho dôveru a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) od Sakovej žiada zabezpečenie nestranného vyšetrovania okolností únosu. Ak by tak nerobila, potom sú na mieste otázky, či by mali ministerku odvolať. Tá nevidí dôvod, aby odstúpila z funkcie. Povedala, že konala v súlade so svojimi kompetenciami. Ministerka postavila mimo službu šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča a zbaví mlčanlivosti zamestnancov úradu.

    - Reklama -