Univerzitná štúdia potvrdila, čoho sa Merkelová bála

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Minuloročné voľby do Bundestagu priniesli CDU/CSU aj SPD veľké sklamanie. Zatiaľ čo kresťanskí demokrati dosiahli druhý najhorší výsledok v povojnovej histórii, socialisti získali za toto obdobie najmenej percent. „Kým CDU/CSU prišla o takmer milión voličov, SPD opustilo pol milióna stúpencov. Asi štyristotisíc voličov stratila Die Linke. Niektorí z nich nešli voliť, ale mnohí prebehli práve k AfD.“

    Angela Merkelová aj ďalší politici sa od vlaňajšieho septembra netaja, že chcú svojich voličov získať späť. Prieskumy pred októbrovými voľbami v Bavorsku však žiadny návrat voličov nenaznačujú. A to isté potvrdzuje aj spomínaná štúdia z lipskej univerzity. „Predovšetkým CSU vyvolala rozruch, keď sa snažila v oblasti prisťahovaleckej politiky zaujať ešte tvrdšie postoje. Sociológovia z univerzity v Lipsku však na základe svojho prieskumu tvrdia, že snaha CSU aj ďalších strán bola zbytočná.“

    V rámci analýzy vyhodnocovali názory a postoje 8 400 respondentov, ktorí dostávali otázky postupne od roku 2016. „Zo štúdie vyplýva, že voliči AfD boli v otázke prílevu utečencov oveľa viac negatívni ako nevoliči. Ak voliči odmietajú liberálnu prisťahovaleckú politiku, s najväčšou pravdepodobnosťou sa identifikujú práve s AfD,“ píše magazín Focus s poukazom na sociologickú štúdiu.

    „Názory týchto voličov sa dnes nelíšia. Zavedené strany nemajú týmto ľuďom čo ponúknuť, aby ich presvedčili o návrate,“ konštatoval na otázku redakcie magazína Focus profesor z univerzity v Lipsku Holger Lengfeld, ktorý inicioval vznik celej štúdie. Autori štúdie dochádzajú k jednoznačnému záveru, že ak by chceli CDU/CSU či SPD získať späť svojich stratených voličov, museli by sa svojich liberálnych postojov v oblasti prisťahovaleckej politiky viac-menej vzdať.

    Ale ako samotný Lengfeld dodáva, v takom prípade by tie strany zase riskovali, že sa od nich odvrátia existujúci voliči. A aj to je dôvod, prečo sú podľa autorov štúdie „prebehlíci“, ktorí teraz preferujú AfD, pre uvedené strany v podstate navždy stratení.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -