Univerzita ponúka migrantom z bývalej Džungle vzdelanie. Adeptov je len zopár desiatok

    0
    Migranti nesú vrecia so svojimi osobnými vecami pri severofrancúzskom meste Calais (Autor: TASR)
    Medzi desiatkami študentov, ktorí nastúpili na intenzívny jazykový kurz, je napríklad právnik zo Sudánu, futbalista z Iránu, či dokonca letecký inžinier z Eritrei. Na univerzite v Lille majú títo vybraní migranti možnosť naučiť sa jazyk a vyštudovať vybraný odbor. O miesta sa uchádzalo vyše 200 ľudí, ale univerzita nemala viac voľných kapacít. 
     
    „Prežil som dva mesiace v Džungli a naučil som sa len abecedu. Dúfam, že jedného dňa budem schopný stať sa inžinierom vo Francúzsku, tak ako som bol v Sudáne. Nie je to ľahké, budem musieť tvrdo pracovať,“ povedal 26-ročný Abdul-Raouf Hussein-Fadul zo Sudánu pre francúzsku agentúru AFP. 
     
    Študentov spomedzi migrantov vybrali predstavitelia univerzity ešte v čase, keď stála Džungľa pri Calais, ktorú dali úrady evakuovať a zdemolovať. Ľudí, ktorí v nej žili v katastrofálnych podmienkach, rozmiestnili do migračných centier po celom Francúzsku. 
     
    Podmienkou prijatia medzi 80 vybraných študentov univerzity v Lille bolo, aby dotyční mali už vo svojej domovskej krajine aspoň začaté vysokoškolské vzdelanie. Francúzštinu sa ešte pred nástupom na univerzitu učili a stále učia 15 vyučovacích hodín týždenne. 
     
    Celý text v angličtine TU.  
     
    - Reklama -