Unikli ďalšie e-maily Hillary Clintonovej. To vás posadí na zadok

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    V časoch, keď pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala Hillary Clintonová na celú pracovnú komunikáciu jeden súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na vládnom serveri. To odporovalo zákonom, pretože každá komunikácia musí byť zaznamenaná v národnom archíve. Výsledkom bolo, že ministerstvo zahraničia začalo e-maily po dôkladnej úvahe postupne zverejňovať.

    Zdá sa však, že ich kontrola nebola dostatočná, pretože na povrch presakujú informácie o udalostiach v Líbyi po zvrhnutí Muammara Kaddáfího, o dôvodoch, ktoré viedli francúzskeho prezidenta Nicholasa Sarkozyho k intervencii, aj o tom, že ministerka zahraničných vecí USA mala svojho vlastného špióna, ktorý jej poskytoval výsostne citlivé informácie. O tom, ako sa k nim dostal, sa však dá len špekulovať.

    Zhodou okolností došlo k zverejneniu 1 340 e-mailov, na prečítanie ktorých by mal mať človek bezpečnostnú previerku, pričom sedem z nich malo dokonca stupeň utajenia tajné.

    A práve najnovšia várka zverejnených e-mailov by mohla Clintonovej veľmi priťažiť v úsilí stať sa prezidentkou USA. Vyplýva z nich totiž, že v Líbyi sa špeciálne jednotky objavili ani nie mesiac po prvých protestoch a že niektoré dôvody, ktoré viedli k zosadeniu Muammara Kaddáfího, sú jednoducho vykonštruované fámy, ktoré sa nezakladajú na pravde.

    Hlavným hrdinom najkontroverznejších konverzácií je však Sidney Blumenthal, bývalý poradca niekdajšieho prezidenta Billa Clintona, novinár, aktivista a spisovateľ. Ten sa stal pre Clintonovú zdrojom mnohých informácií z Blízkeho východu a spravodajské agentúry len tápu v tom, ako sa niekto, kto už dlho nezastáva žiadnu oficiálnu pozíciu vo vláde, môže k takýmto informáciám vôbec dostať. A navyše tak rýchlo a s takou presnosťou.

    Z ich komunikácie navyše vyplýva pre USA už úplne klasický „rozpor – špeciálne jednotky cvičia ozbrojencov, ktorí sú zároveň podozriví z napojenia na al-Káidu“.

    Ako veľmi zaujímavá sa však javí konverzácia o dôvodoch francúzskeho prezidenta Sarkozyho na odštartovanie intervencie v Líbyi. „E-mail identifikuje francúzskeho prezidenta Nicholasa Sarkozyho ako vodcu útoku na Líbyu s piatimi konkrétnymi dôvodmi, ktoré ho k tomu viedli: získať líbyjskú ropu, zabezpečiť francúzsky vplyv v regióne, upevniť Sarkozyho reputáciu doma, uplatniť francúzsku vojenskú silu a zabrániť, aby sa rozšíril Kaddáfího vplyv v takzvanej frankofónnej Afrike,“ uvádza portál Antiwar.

    Podľa nemenovaného zdroja, ktorý v e-mailoch vystupuje ako vševediaca studňa informácií, sa Sarkozy bál, že by na základe líbyjských nálezísk zlata a striebra mohla krajina prísť s vlastnou menou, ktorá by bola alternatívou francúzskeho franku.

    „Aj keď táto interná komunikácia sumarizuje faktory, ktoré viedli Francúzsko (respektíve NATO) k intervencii v Líbyi, stojí za to podotknúť, že záchrana životov civilistov medzi týmito dôvodmi podozrivo chýba,“ dodáva Antiwar s tým, že namiesto civilných obetí je najväčším strachom skutočnosť, že by sa severná Afrika mohla stať ekonomicky nezávislou a mať svoju vlastnú spoločnú menu.

    Konverzácie medzi Clintonovou a Blumenthalom potom viedli k veľmi rozšírenej fáme o praktikách líbyjského diktátora. Ten totiž údajne kŕmil svojich vojakov Viagrou, čím povzniesol znásilňovanie na regulárny vojnový postup. Okrem toho sa objavili tvrdenia, že Kaddáfí nastrčil mŕtve telá na miesta, kam dopadli bomby NATO, aby ukázal, že aj NATO zabíja civilistov. To boli informácie, ktoré mnohé médiá prijali bez ďalšieho aj napriek tomu, že ich organizácia Amnesty International vzápätí vyvrátila.

    V e-maile sa totiž uvádzalo, že na základe informácií, o ktorých sa Blumenthalove zdroje dopočuli medzi líbyjskými rebelmi, k týmto skutočnostiam došlo, pričom Blumenthal a jeho zdroj v tejto súvislosti zdôraznili, že sa nedajú nezávisle potvrdiť, preto je možné, že sa nezakladajú na pravde. Úplne však stačilo, aby vtedajší minister obrany Robert Gates vynechal frázu, že ide o informácie z počutia, a hovoril o tom v hlavnom vysielacom čase.

    „Tento nový e-mail potvrdzuje skutočnosť, že ministerstvo zahraničia nielenže vedelo o nepravdivom základe toho, čo Blumenthal označuje za ,fámy‘, ktoré pochádzali od rebelov, ale dokonca ani nič neurobilo pre to, aby zastavilo tieto mylné informácie v postupe k najvyšším predstaviteľom krajiny, ktorí ich označili za pravdivé.“

    autor: spa

    - Reklama -