Unikajúci šofér Michal ostáva vo väzbe, strieľajúci policajt je na dovolenke. Nahrávku komunikácie polície majú zverejniť po skončení vyšetrovania

    0
    Ilustračná foto (Autor: TASR)

    Devätnásťročný Michal, ktorý šoféroval unikajúci Seat, ostáva z rozhodnutia Okresného súdu v Žiari nad Hronom vo väzbe. Na súd ho priviedla v putách policajná eskorta. Keď asi po polhodine vyšiel, nedal najavo žiadnu ľútosť, nereagoval ani na otázku, prečo nezastavil.

    Sudca Michalovo zotrvanie vo väzbe zdôvodnil tým, že mladík by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Podľa informácií denníka Plus JEDEN DEŇ je 43-ročný policajt, ktorý 17-ročného spolujazdca Tomáša zastrelil, na dovolenke a musí navštevovať psychológa. V polícii pracuje sedem rokov a situáciu nesie veľmi ťažko.

    Tomášova zbytočná smrť zarmútila aj jeho kamarátov a učiteľov zo Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach. Podľa riaditeľky školy, ktorá Tomáša opísala ako svedomitého, kamarátskeho a slušného chlapca, sa spolužiaci už skladajú na veniec. Jeho triedny učiteľ Štefan Končál nevie zaujať stanovisko, či bol na vine strieľajúci policajt, alebo unikajúci vodič.

    Záznam prepisu komunikácie policajného radaru naháňajúceho Michala na Seate Ibiza polícia zatiaľ nezverejnila. Podľa advokáta Róberta Bánosa si môže robiť s prepisom, čo chce. Môže uverejniť len vybrané časti a zvyšok vystrihnúť. Prepis však nemusí zostať utajený pre rodičov zastreleného Tomáša.

    „Ak sa z rodičov zosnulého chlapca stanú poškodení, majú nárok na nahliadnutie do celého spisu. Súčasťou spisu by mal byť aj prepis rozhovoru medzi policajnou hliadkou a operačným strediskom,“ uviedol Bános pre denník Nový čas.

    Minister vnútra Robert Kaliňák sa vyjadril, že nahrávku alebo prepis zverejnia po skončení vyšetrovania. Bános je za zverejňovanie takýchto prepisov zo zákona.

    - Reklama -