Únia zlyháva na celej čiare a keď odíde Británia, príde EÚ o zástancov zdravého rozumu, rozhovoril sa Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)
    Sulík v úvode rozhovoru pripomína, že jeho odhady tesného hlasovania v referende o brexite boli správne, a tvrdí, že Briti podľa neho nemajú skutočný dôvod zotrvať v Európskej únii. Otázne je podľa neho aj to, či Veľká Británia z EÚ skutočne odíde. Všetko totiž závisí od britskej vlády, ktorá musí podať žiadosť o vystúpenie a potom tento proces potrvá dva roky. Iná cesta neexistuje. Nikto z EÚ Britov k odchodu prinútiť nemôže, aj keď unijní lídri vyzývajú na čo najskorší odchod Londýna z európskych štruktúr. 
     
    „Keď naozaj odídu, keďže prebiehajúca kampaň za opakovanie referenda je naozaj mohutná, Európska únia bude ochudobnená o zástupcov zdravého rozumu, o skutočných zástancov voľného obchodu a o tých, ktorí si voľný trh nemýlia so stále väčšou mierou socializmu,“ uviedol Sulík pre Aktuality.sk.

    Nové referendum

    Podľa Sulíka majú lídri brexitu po referende depresiu, aj keď v ňom zvíťazili. Stále viac Britov totiž volá po novom referende, ktoré by mohlo všetko zmeniť. „Británia je veľká krajina so silnou ekonomikou. Keď budú mať osvietenú vládu, tak sa budú mať lepšie mimo Únie ako v nej,“ dodal europoslanec. Jednou z takýchto vlád bola podľa Sulíka tá pod vedením Margaret Thatcherovej. 
     
    To, že sa Briti nakoniec rozhodli tesnou väčšinou odísť z EÚ, je podľa Sulíka zlyhaním Bruselu. „Británia v 70. rokoch do EÚ vstúpila, pretože väčšina jej občanov bola toho názoru, že im bude lepšie. Teraz vystúpia, pretože väčšina obyvateľov si to už nemyslí,“ konštatuje Sulík. 
     
    Predseda SaS zdôvodnil v rozhovore aj to, prečo hádže vinu za odchod Británie na šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. „Juncker je v politike 20 rokov. Počas jeho šéfovania tzv. Euroskupine vzniklo nešťastné zachraňovanie Grécka, 300 miliárd eur vyhodených von oknom. Toto všetko vytáča nielen ľudí v Británii, ale v celej Európe. Nehovoriac o migrantskej kríze, ktorá tiež vznikla za účinkovania Junckera v Európskej komisii,“ zdôvodňuje. 

    Ja by som AfD nevolil

    Sulík varoval, že zmeny, ktoré by chcelo po odchode Británie presadiť v Únii Nemecko, nemusia vyjsť, pretože podpora vládnej koalície pod vedením Angely Merkelovej sa výrazne oslabila, prvýkrát v histórii sa dostali vládne CDU a SPD po hranicu 50 % voličov, a pritom rastie podpora antiimigračnej AfD. „Ja by som AfD nevolil,“ dodal. 
     
    V rozhovore vyjadril slovenský europoslanec aj želanie, ktoré by mal ohľadne kancelárky Merkelovej. „Chcel by som, aby si pani Merkelová zobrala prieskum, pozrela sa, čo a koľko ľudí to chce, a aby to aspoň trochu zohľadnila. Že nechcú viac utečencov, že Nemci nechcú viac Únie a že sú za to, aby sa kompetencie vrátili späť. Keby to trochu zohľadnila, svet by bol lepší,“ tvrdí Richard Sulík. 
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -