Únia vidí jediné riešenie v existencii dvoch samostatných štátov – Izraela a Palestíny – s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch, uviedla Mogheriniová

    0
    Federica Mogheriniová (Autor: TASR)

    Netanjahu bol prvým šéfom izraelskej vlády, ktorý navštívil ústredie EÚ za posledných 22 rokov, k čomu došlo necelý týždeň potom, ako americký prezident Donald Trump oznámil presun americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

    Mogheriniová po skončení rokovaní uviedla, že bilaterálne vzťahy medzi EÚ a Izraelom zostávajú silné a hlboké. Podľa jej slov EÚ s obavami sleduje vývoj situácie na Blízkom východe a zohľadňuje obavy Izraela o svoju bezpečnosť s ohľadom na regionálne krízy a spory s Palestínskou samosprávou.

    „Ako partneri a priatelia chceme hovoriť o spoločných záujmoch,“ uviedla Mogheriniová a spresnia, že EÚ chce zintenzívniť svoje diplomatické úsilie na zaistenie mieru v tomto regióne. To sa týka spolupráce Únie s Izraelom, ale aj Egyptom, Jordánskom a aj s palestínskymi politickými stranami, v snahe ,v tejto neľahkej dobe' oživiť blízkovýchodný mierový proces.

    Netanjahu pred začatím rokovaní uviedol, že uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela zo strany všetkých štátov by bola iba potvrdením reality, čo by umožnilo nájsť mierové riešenie na Blízkom východe. „Jeruzalem je hlavným mestom Izraela, to nikto nemôže poprieť. Nespochybňuje to mier, ale umožňuje mier, pretože uznanie tejto skutočnosti je podstatou mieru,“ vyhlásil premiér Izraela.

    Mogheriniová pripomenula, že sa v januári 2018 diplomati EÚ stretnú aj s lídrom Palestínčanov Mahmúdom Abbásom a zopakovala, že Únia ako jediné riešenie vidí existenciu dvoch samostatných štátov – Izraela a Palestíny – s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch štátnych entít. Spresnila, že konečný štatút ,svätého mesta' musí byť vyriešený rokovaním medzi oboma stranami, zrejme za podpory medzinárodného spoločenstva.

    „To najhoršie čo sa teraz môže stať, by bola eskalácia napätia a násilia, či už v Jeruzaleme alebo v širšom regióne,“ upozornila Mogheriniová. Vyhlásenie amerického prezidenta o budúcom presune ambasády už viedlo k prvým nepokojom a aj obetiam. 

    Šéfka diplomacie EÚ počas spoločnej tlačovej konferencie s Netanjahuom tvrdo odsúdila všetky útoky na Židov a židovské komunity, či už k nim dochádza v Jeruzaleme a na území Izraela alebo v Európe a inde vo svete. „Násilie by bolo darom pre tých, ktorí nemajú záujem na mierovom riešení a na mierovom spolužití,“ dodala.

    - Reklama -