Únia nemusí Švédsku dovoliť chrániť vlastné hranice pred migrantmi. Tento rok ich tam vraj príde menej

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Švédsko prvýkrát predstavilo sprísnenie hraničných kontrol na vstupe do krajiny v novembri 2015, keď začali úrady znova kontrolovať ľudí prechádzajúcich cez hranice. V spolupráci s Dánskom, cez ktoré prišla do Švédska veľká časť migrantov, sa podarilo počet ilegálnych migrantov znížiť, ale mimoriadnym opatreniam na hraniciach onedlho vyprší platnosť.

    V máji Európska únia schválila Švédsku predĺženie hraničných kontrol o pol roka, ale tento čas čoskoro uplynie a krajina by mala znova obnoviť voľný pohyb osôb cez svoje hranice. To by však mohlo znamenať novú vlnu migrantov, ktorí budú mať potom otvorenú cestu na ilegálny vstup do krajiny.

    Minulý rok požiadalo vo Švédsku o azyl 163-tisíc  ľudí z cudziny a tento rok ich má byť necelá tretina. Situácia sa však môže zmeniť na prelome roka, ak nebude platiť sprísnený režim na hraniciach. EÚ totiž dovoľuje členským krajinám schengenského priestoru obnoviť hraničné kontroly maximálne na dva roky v intervaloch 6 mesiacov.

    Na to, aby boli hraničné kontroly predĺžené o pol roka, musia však existovať pádne dôvody. Tie existovali, ale podľa úradu európskeho komisára pre migráciu to neznamená, že Švédi budú môcť v novembri znova predĺžiť výnimočné opatrenia o ďalší polrok.

    Celý text v angličtine nájdete TU

    - Reklama -