Ultraľavičiari sú rovnakí násilníci ako neonacisti alebo islamskí teroristi, varuje minister a analytik súhlasí: Je jedno, či vám prepne kvôli Trockému, alebo Hitlerovi

    0
    Demonštranti proti účastníkom schôdzky lídrov krajín G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Vzduchom lietalo na protestoch v Hamburgu všetko možné, od dlažobných kociek, sklených fliaš, cez Molotovove koktaily až po nože. Polícia neváhala reagovať na násilie silovými prostriedkami a niektoré štvrte mesta obstáli v pouličnom boji len vďaka použitiu slzotvorného plynu a vodných diel. Ani to však nezabránilo rozhnevaným odporcom globalizácie z radov extrémnej ľavice, aby za sebou zanechali v severonemeckom meste spúšť.


    Zničené autá, porozbíjané výklady a stovky zranených policajtov, ktorí skončili v nemocnici. To sú zrejme dostatočné dôvody, aby sa po výzve nemeckého ministra vnútra začalo hovoriť o ľavicovom extrémizme na celoeurópskej úrovni. Niektorí nemeckí politici navyše chcú, aby vznikli európske zoznamy s menami ultraľavičiarov, ktorí predstavujú bezpečnostné riziko.

    Zoznamy takýchto ľudí by mali podľa politikov z vládnej CDU zabrániť tomu, aby na protesty v iných krajinách chodili ultraľavičiari z cudziny. Do Hamburgu na summit G20 totiž prišli podpaľovať autá a ničiť cudzí majetok aj anarchisti z iných krajín Európy.

    Takí istí ako neonacisti a teroristi

    „Sú to opovrhnutiahodní, násilní extrémisti rovnako ako neonacisti a islamskí teroristi. Udalosti okolo summitu G20 musia byť míľnikom v tom, ako vnímame pripravenosť ultraľavicovej scény použiť násilie,“ povedal Maiziere v reakcii na brutalitu v uliciach Hamburgu.

    Po výtržnostiach zadržali policajti dovedna 225 účastníkov násilných protestov a 186 z nich zatkli. Väčšinou šlo o zadržanie v súvislosti s výtržníctvom, ale našli sa aj útoky na policajtov či poškodzovanie majetku.  

    „Bolo tam množstvo násilných ľudí, ktorých hlavným cieľom bolo zabiť či zraniť policajtov, alebo spôsobiť čo najväčšie škody (na majetku),“ uviedol Patrick Paarman, hovorca polície v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko s tým, že ho rozsah násilia šokoval.

    Popri všetkej kritike protestov proti summitu G20 treba dodať, že v Hamburgu neprotestovali len ľavicoví extrémisti. Niekoľko pochodov mestom sa zaobišlo bez akýchkoľvek násilností či prejavov nenávisti. Išlo o pokojné sprievody tisícov odporcov globalizácie, ktoré však boli, nanešťastie, zatienené výtržnosťami a brutalitou stoviek extrémistov naladených na deštrukciu.

    Ozvali sa aj od Merkelovej

    Brutalita krajnej ľavice v Hamburgu vyprovokovala k reakcii aj Kresťansko-demokratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Z radov vládnej strany sa ozvali dokonca aj dôvody, pre ktoré podľa niektorých v Nemecku rastie počet ľavicových extrémistov, ochotných uchýliť sa k násiliu pri presadzovaní svojich cieľov, nech už sú akékoľvek.

    Minister vnútra spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Thomas Strobl z CDU v reakcii na násilie v Hamburgu sa nebál pomenovať príčiny súčasného stavu na tejto strane politického spektra. „Roky pozerania sa niekam inam a chybného liberálneho prístupu ku kriminalite krajnej ľavice nám vrátili úder v Hamburgu,“ zdôvodňuje Strobl.

    Bol to práve Strobl ako dlhoročný člen CDU, kto navrhol vytvorenie celoeurópskej databázy, ktorá by pomohla identifikovať tých ľavicových extrémistov, ktorí vyhľadávajú protesty po celej Európe a cestujú tam, kde sa práve konajú, aby sa mohli zapojiť. Strobl dodáva, že polícia by mala zatýkať len tých, o ktorých vie, že neprinesú nič dobré.

    Líderka nemeckých Zelených Simone Peterová varovala pred takouto podľa nej populistickou reakciou zo strany vládnej CDU. Peterová poukazuje na to, že v rámci EÚ už v súčasnosti existuje spravodajská databáza, ktorou je Schengenský informačný systém zdieľajúci so Slovenskou informačnou službou skratku SIS. Podľa šéfky strany Zelených v Nemecku by stačilo, ak by polícia účinnejšie využívala súčasnú databázu, a nebude tak potrebné tvoriť novú, zameranú špeciálne na ľavicových extrémistov.

    Čo na to analytik?

    Nemecký minister vnútra má po protestoch v Hamburgu vo veci pomerne jasno. Nemecko dosiahlo podľa Maiziereho „historický vrchol politicky motivovaného násilia“. S tým politický analytik Ján Baránek tak celkom nesúhlasí a pripomína brutálne teroristické útoky, ktoré páchala v 70. až 90. rokoch krajne ľavicová Rotte Arme Fraktion (RAF) zodpovedná za takmer 300 útokov po celom Nemecku.

    Podľa Baránka nemecký minister zrejme nehovorí o rozsahu útokov, ale skôr o počte ľudí, ktorí sú ochotní páchať násilie v mene nejakých ideálov. „Vtedy (v 70. – 90. rokoch) tých extrémistických ľavicových skupín nebolo možno až toľko, ako ich je dnes, hoci sa nemusia tak násilne prejavovať. Takže ak minister hovoril o najhoršej situácii, zrejme mal na mysli kvantitu,“ vysvetľuje analytik.

    To, že na protestoch v Hamburgu bolo zo záberov kamier vidieť, ako sa maskovaní extrémisti fotia pri horiacich autách telefónmi za stovky eur, nie je podľa Baránka až také smerodajné a nesvedčí to o zložení krajnej pravice tak, ako to prezentovali po násilnostiach niektoré médiá. „Aj Mao Ce Tung, keď rozpútal kultúrnu revolúciu v Číne, tak nosil hodvábnu uniformu. Tým chcem povedať, že osobný hedonizmus ešte neznamená, že ten človek nemá extrémistické myšlienky. Toto je prejav istej formy anarchizmu,“ dodal Baránek pre PL.

    Vytvorenie zoznamu nebezpečných ľavicových extrémistov, ktoré presadzujú poniektorí nemeckí politici, je podľa Baránka len krokom na upokojenie verejnej mienky. Analytik navyše poukazuje na to, že je problematické zaradiť niekoho na podobný zoznam, keď títo ľudia žiadne vážne teroristické útoky ako v minulosti RAF nepáchajú.

    „Je tu problém, koho a podľa akých kritérií na zoznam zaradiť, keď v Nemecku neprebiehajú pravicové ani ľavicové teroristické útoky. Keď sa stanú, tak sú z úplne iného, ani nie politického, ale náboženského spektra a sú za ne zodpovední radikálni islamisti,“ dodal Baránek.

    S tvrdením nemeckého ministra vnútra, že ultraľavičiari sú rovnako nebezpeční ako neonacisti či islamskí teroristi, analytik súhlasí. „Nástroje, výsledok, bezohľadnosť, krutosť a fanatizmus je (pre všetkých extrémistov) rovnaký. To je jedno, či vám prepne kvôli Trockému, alebo či vám prepne kvôli Hitlerovi. Keby ste boli obeťou takéhoto teroristického útoku, tak vám je jedno, či to boli ľavicoví, alebo pravicoví extrémisti,“ povedal Baránek pre PL.

    Protesty výsledky summitu G20 v Hamburgu neovplyvnili, ale ukázali, že ľudí nespokojných s globálnou politikou najmocnejších krajín sveta pribúda a rovnako rastie aj počet tých, ktorí neváhajú bojovať proti globalizácii násilím.

    - Reklama -