Ukrajinu čaká veľká vojenská prehliadka. Všetkých to neteší

    0
    Ukrajinská armáda, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Deň nezávislosti je pre Ukrajinu jedným z najdôležitejších štátnych sviatkov. Vojenská prehliadka sa stala tradičným bodom v programe osláv Dňa nezávislosti. Prvýkrát sa vojenská prehliadka v Kyjeve konala v roku 1994. Pri príležitosti Dňa nezávislosti potom v rokoch 2001-10 organizovali v Kyjeve pravidelne každý rok. 

    Až za vlády prezidenta Viktora Janukovyča v rokoch 2010-13 sa prehliadka neuskutočňovala, a to z ekonomických dôvodov. 

    Organizovanie prehliadok Kyjev obnovil až v roku 2014, avšak vtedy to podľa ukrajinských zdrojov vyvolalo protirečivé názory v spoločnosti. Časť Ukrajincov zastávala názor, že vojenská technika mala byť na fronte vo východnej časti krajiny, nie v hlavnom meste. V roku 2015 sa prehliadka uskutočnila bez bojovej techniky. Pri príležitosti 25. výročia nezávislosti, 24. augusta 2016, sa na prehliadke zúčastnilo 4000 vojakov a vyše 200 kusov bojovej techniky.

    Deň nezávislosti Ukrajiny súvisí s 24. augustom 1991, keď poslanci Najvyššej rady Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky (USSR) vyhlásili Ukrajinu za nezávislý a demokratický štát. Poslanci zároveň rozhodli, že občania krajiny sa k nezávislosti vyslovia v referende stanovenom na 1. decembra 1991. Ukrajinci vtedy v plebiscite potvrdili, že chcú nezávislú republiku.

    Do vyhlásenia nezávislosti bola Ukrajina súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR). Avšak “vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré hrozilo Ukrajine v súvislosti s pokusom o štátny prevrat z 19. augusta 1991 v ZSSR, Najvyššia rada USSR slávnostne vyhlásila nezávislosť krajiny a vytvorenie samostatného štátu – Ukrajiny”. 

    V Moskve sa 19. augusta 1991 skupina prívržencov tvrdej línie v Komunistickej strane Sovietskeho zväzu pokúsila zvrhnúť reformného prezidenta Michaila Gorbačova. Pokus o puč po dvoch dňoch zlyhal aj vďaka odporu obyvateľov Moskvy. Puč odštartoval udalosti, ktoré viedli k rozpadu ZSSR.

    Už v júni 1992 Najvyššia rada Ukrajiny rozhodla, že 24. august bude štátnym sviatkom a bude sa sláviť každý rok ako Deň nezávislosti.

    - Reklama -