Ukrajinský kapitán výletnej lode sa sťažuje na maďarskú políciu

    0
    Na snímke žena hádže z Margitinho mosta bielu ružu do Dunaja počas pátrania po nezvestných z potopenej lode 30. mája 2019 v Budapešti. (Autor: TASR)

    Oznámil to v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na tlačovej konferencii s juhokórejskou ministerkou zahraničných vecí Kang Kjong-wha.

    Podľa spravodajského servera Index.hu šéf maďarskej diplomacie spresnil, že kapitán podal sťažnosť preto, že ho vypočúvali ako podozrivého, nie však preto, že polícia navrhla jeho vzatie do vyšetrovacej väzby.

    Loď Viking Sigyn, ktorá narazila do menšej vyhliadkovej lode, už z Budapešti s iným kapitánom medzičasom odplávala a v súčasnosti je už v Ostrihome, uviedol denník Blikk. 

    “Naším cieľom je čo najskôr vyzdvihnúť vrak lode a pasažierov, ktorí v ňom zostali uväznení,” zdôraznil Szijjártó, ktorý ale dodal, že silný prúd vody, stúpajúca hladina a zlá viditeľnosť naznačujú, že pôjde o časovo náročný proces.

    Po nezvestných podľa jeho slov pátrajú na celom maďarskom úseku Dunaja, a dokonca aj v Srbsku.

    Juhokórejská ministerka zahraničných vecí v mene tamojšej vlády vyjadrila nádej, že na základe videozáznamov bude možné zistiť, čo sa vlastne stalo.

    Vyjadrila tiež vďaku maďarskej vláde i orgánom za pomoc, ale aj za spoluprácu pri záchranných prácach Srbsku a Rakúsku.

    Južná Kórea avizovala, že do Budapešti pošle 13-člennú záchranársku skupinu na pomoc pri hľadaní nezvestných Juhokórejské špeciálne jednotky.

    Podľa Szijjártóa pricestujú ešte v piatok a budú spolupracovať s maďarským Centrom boja proti terorizmu (TEK).

    Desať potápačov vyslalo do Maďarska aj Rakúsko. Minister dodal, že jeden zo zranených havárie má vážnejšie poranenia a je ešte v nemocnici.

    Pri zrážke vyhliadkovej lode s výletnou loďou zahynulo v stredu najmenej sedem ľudí, záchranári ešte pátrajú po 21 nezvestných.

     

    - Reklama -