Ukrajinskí separatisti ohlásili vytvorenie nového štátu – Maloruska. Názov Ukrajina sám seba diskreditoval, tvrdia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    V “ústavodarnom vyhlásení”, ktoré bolo podľa agentúry TASS zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, “keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval.”

    Najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ “zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam.”

    Vytvorenie nového štátu okrem oboch samozvaných republík Donbasu podporili aj predstavitelia Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Chersonskej, Nikolajevskej, Odeskej, Sumskej, Poltavskej, Černigovskej, Kirovogradskej, Čerkasskej, Rovnianskej, Volynskej, Ternopolskej, Ivano-Frankovskej, Ľvovskej a Kyjevskej oblasti, ako aj samotného Kyjeva. 

    Podľa ústavodarného aktu sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck, dodala agentúra TASS. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra, informovala proseparatistická agentúra DAN. 

    Vlajkou Maloruska by mal byť, ako píše agentúra TASS, prápor Bohdana Chmeľnického (1595-1657), zakladateľa prvého štátu kozákov.

    Predbežnú podobu ústavy nového štátu schváli najprv ústavodarné zhromaždenie. Neskôr bude predmetom referenda, ktorému bude predchádzať celospoločenská diskusia na regionálnej i federálnej úrovni.

    Luhanskí separatisti nevyslali delegáciu

    Zasadnutie zástupcov regiónov Ukrajiny, z ktorého vzišlo rozhodnutie vyhlásiť na jej území nový štát – Malorusko -, sa konalo bez prítomnosti predstaviteľov samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Vyhlásil to dnes podľa agentúry TASS predstaviteľ vlády LĽR Vladimir Degťarenko.

    “Luhanská ľudová republika nevyslala svojich oficiálnych delegátov do Donecka, aby sa tam zúčastnili na zasadnutí predstaviteľov regiónov Ukrajiny,” uviedol Degťarenko.

    Podľa jeho slov LĽR ani nebola informovaná o zámere uskutočniť spomínané stretnutie v Donecku. “S nami sa na tom nedohovárali,” dodal. 

    - Reklama -