Ukrajinskému premiérovi Jaceňukovi v USA vysvetlili, ako to bolo so streľbou v Mukačeve

    0
    Streľba v Mukačeve (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ukrajinské médiá pripomínajú, že po udalostiach v Mukačeve zmenil názor aj prezident Petro Porošenko. Všetko bolo zrazu inak po stretnutí ukrajinskej hlavy štátu s viceprezidentom USA Joeom Bidenom. Pravý sektor, ktorý viacero európskych štátov považuje za ultrapravicové hnutie s militantnými základmi už zrazu za streľbu v Mukačeve nemôže, čo je podľa ukrajinských médií viac než podozrivé.

    Video zo streľby v Mukačeve si môžete pozrieť TU

    Podľa informácií portálu Hlavnespravy.sk táto zmena názorov ukrajinského vedenia znamená, že líder hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš má v USA ešte väčšiu podporu ako premiér Jaceňuk alebo prezident Porošenko. Niektorí ukrajinskí analytici dodávajú, že Dmytro Jaroš je pod ochranou Washingtonu, ktorý nedovolí, aby sa politická situácia a dianie na Ukrajine otočili proti Jarošovi.

    Pravý sektor pritom predstavuje podľa viacerých pozorovateľov problém už od chvíle, keď sa jeho členovia zapojili do protestov proti zvrhnutému exprezidentovi Janukovyčovi. Už vtedy sa objavili informácie o tom, že prívrženci a členovia Pravého sektora provokujú v uliciach Kyjeva, aby vyvolali nepokoje. Vinili ich aj zo streľby do ľudí počas protestov proti Janukovyčovi a niektorí priaznivci konšpiračných teórií dodnes tvrdia, že politický kolaps na Ukrajine spôsobil Pravý sektor, finančne podporovaný Spojenými štátmi.

    Po útoku v Mukačeve sa Pravému sektoru otočili chrbtom aj niektorí jeho bývalí členovia. Členovia 7. dobrovoľníckeho bataliónu Pravého sektora vystúpili z ultrapravicového hnutia, pretože ho považujú za skorumpované. Tvrdia, že dobrovoľnícke ozbrojené jednotky Pravého sektora stále nie sú legálne zapísané ako súčasť Národnej gardy.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -