Ukrajinská vláda a proruskí povstalci sa dohodli na ďalšej výmene osôb

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    “Obe strany sa dohodli na prepustení viac než 50 ľudí v blízkej budúcnosti. Ako prvých prepustia zranených a vážne chorých ľudí, a ženy,” uviedla na Facebooku Darka Oliferová, ktorej slová citovala agentúra TASS.

    Túto informáciu potvrdil pre TASS predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Marin Sajdik. “Máme dohodu o prepustení 50 osôb na oboch stranách,” potvrdil po skončení stretnutia kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku. Dodal, že obe strany sa zaviazali doplniť konkrétne informácie o výmene väzňov najneskôr budúci mesiac.

    Predstavitelia Ukrajiny, Ruska a OBSE spolu so zástupcami Ruskom podporovaných povstalcov sa na dnešnom stretnutí v Minsku ďalej podľa Sajdika dohodli, že vyvinú nové úsilie o upevnenie krehkého prímeria na Ukrajine vrátane úplného zastavenia bojov, uviedla agentúra AP.
    Konflikt odohrávajúci sa v najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny vypukol začiatkom roka 2014 po predošlých masových protestoch v Kyjeve a zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča. Organizácia Spojených národov odhaduje, že pri bojoch medzi ukrajinskou vládou a Ruskom podporovanými povstalcami prišlo od apríla 2014 o život minimálne 9000 ľudí.

    - Reklama -